Kiska spustil bilbordovú predkampaň na svoju stranu, pritom je ešte stále v prezidentskom paláci
01 | 06 | 2019 I Roman Suchý
Dva týždne pred koncom prezidentského mandátu Andreja Kisku spustil prezident „predkampaň“ na svoju novú stranu. Informujú niektoré slovenské média. 

Po Slovensku sa objavili bilbordy so sloganom „Vráťme Slovensko všetkým ľuďom“, ktorý dopĺňa veľký nápis „+1“. Práve tento symbol používa Kiska aj na svojej profilovej fotografii na Facebooku a dominuje aj webu jenasviac.sk, ktorý prezident spustil už začiatkom apríla.

Predkampaň na Kiskovu stranu prichádza len pár dní po eurovoľbách, v ktorých zvíťazila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu.

Kiska sa podieľal na rokovaní o spojení týchto strán, dokonca sa mal k novej formácii pridať. Nakoniec sa nedohodli a prezident sa rozhodol založiť vlastnú stranu.

Po víťazstve v eurovoľbách ho však lídri PS a Spolu vyzvali, aby sa k nim pripojil. „Vyzývame Andreja Kisku, aby sa pridal do našej spolupráce,“ povedal v pondelok Miroslav Beblavý (Spolu).

„Ľudia nám počas kampane hovorili, že ich už nebavia hádky a spory o tom, kto sa s kým stretol. Ocenili, že sme dokázali zahodiť egá a spolupracovať. Budeme v tom pokračovať a boli by sme radi, aby by aj ďalšie strany pochopili, že spolupráca má zmysel. A boli by sme radi, ak by sa k nej pridal aj pán Kiska,“ povedal zasa predseda PS Michal Truban.

Kiska reagoval vyhlásením, v ktorom  napísal, že spojiť by sa mali nielen PS a Spolu, ale aj ďalšie opozičné strany. Toto vyhlásenie podľa Kiskovho tímu platí aj v tejto chvíli, keď prezident už promuje vlastný projekt, prináša informácie Denník N.

Podľa nášho názoru však je spustenie kampane na novú stranu, pokiaľ je stále Kiska oficiálne prezidentom, neetické a morálne sporné.

Končiaci prezidentský mandát Kisku tak vojde do histórie, ako ten ktorý bol absolútne vo svojom závere podriadený straníckym politickým záujmom jedného človeka bez škrupúľ.