ŠOKUJÚCE ODHALENIE: Pražský Imám podporoval teroristov. Peniaze pritekali z dvoch slovenských účtov.
31 | 05 | 2019 I Zuzana Vargová

Českí moslimovia roky prispievali od desiatok eur po tisíce do zbierok, ktorými chceli pomôcť zaplatiť stavbu mešity v západoafrickom Benine alebo na starostlivosť o vojnou zmrzačené mešity v Sýrii. Polícia však podľa zistení MF DNES teraz vyšetrujú verziu, že peniaze z dvoch slovenských účtov skončili v skutočnosti nakoniec u teroristov.


Policia podozrieva bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, že vybrané príspevky medzi českými moslimami odovzdal teroristickej organizácii Džabhat Fatah aš-sám, v preklade Fronta dobytia Sýrie. Tá je nástupcom organizácie an-Nusrat, sesterskej organizácie al-Kájdy.

"On bol sólista a aj tieto zbierky boli jeho vlastné aktivitou. Keby ľudia, ktorí mu prispeli, vedeli, kde peniaze skončia, určite by boli proti, " hovorí predseda Ústredia moslimských obcí v Českej Republike Muneeba Hassan Alrawi.

Bývalý imám Sámer Shehadeh je aktuálne vo väzbe, obvinený je práve z podporovania terorizmu a čaká na súd. Podporu an-Nusrat aj priznal, keď ho eskorta predviedla na výsluch ohľadom iného prípadu prípravy teroristického činu, kde vypovedal ako svedok. Na rozdiel od policajtov je však presvedčený, že an-Nusrat nie sú teroristi.

Pentagon zakáže americkým spoločnostiam používať ruské vesmírne rakety a satelity
Pentagon zaviedol obmedzenia, ktorými zakazuje americkým spoločnostiam používať ruské rakety, raketové motory a satelitné služby, ktoré nadobudne účinnosť v roku 2023. Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


„Finančne som podporoval mudžahedínov v Sýrii, konkrétne an-Nusrat. V Sýrii bojují tri skupiny – prví sú extremisti z Islámského státu, druhý sú ludia, ktorí zriadili islám a muslimy, a tretí potom ludia bojující proti okupácii snažiaci sa aplikovat právo šaría – a tých ja podporujem, to sú mudžahedíni (bojovníci za vieru v svätej vojne),“ povedal Shehadeh.

Shehadeha polícia zatkla v novembri v Jordánsku, kde sa po úniknutí z Čiech skrýval. Ale už v polovici roka 2017 získali detektívi jeho mobil, v ktorom rozlúštili zmazanú komunikáciu zo šifrovaných aplikácií vrátane detailov o zbierkach.

Podľa obvinenia vie polícia minimálne o dvoch stretnutiach Shehadeha s prostredníkom, ktorý mal peniaze doručiť teroristickej organizácii Džabhat Fatah aš-sám. "Obe sa odohrali v Rakúsku, vo Viedni," hovorí pre MF DNES ich zdroj blízky vyšetrovaniu. Ďalšie peniaze poslal cez českú spojku - manželku svojho brata Omara - FATIMU. Obaja odišli do Sýrie, podľa polície Omar bojuje práve v radoch organizácie Fatah aš-sám.

Z ktorých dvoch slovenských účotv pritekali peniaze polícia neinformuje. Všetko je v štádiu vyšetrovania.