Putin pozastavuje zmluvu "INF" s USA.
30 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Prezident Vladimir Putin dnes predložil ruskému parlamentu návrh uznesenia o vypovedaní Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) medzi Ruskom a Spojenými štátmi. USA plánujú od zmluvy definitívne odstúpiť v auguste tohto roku.


Správu pred malou chvíľou priniesla agentúra TASS, ktorú o tom informoval predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin.

Vo februári USA oznámili svoje jednostranné pozastavenie účasti na zmluve INF s tvrdením, že Rusko testovaním rakiet 9M729 porušilo podmienky tejto dohody. V reakcii na to Rusko tiež pozastavilo svoju účasť v tejto zmluve.


Zmluva z roku 1987 o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF - Intermediate-Range Nuclear Forces) nariaďuje obom mocnostiam zničiť balistické rakety a strely s plochou dráhou letu určených k vypusteniu zo zeme a s doletom od 500 do 5 500 kilometrů. Spolu s nimi mali byť zlikvidované aj odpaľovacie zariadenia a súvisiaca infraštruktúra. Zmluvné strany sa zaviazali aj k vzájomnej kontrole plnenia dojednaných podmienok. INF bola 27. mája 1987 schválená americkým Senátom a obomi stranami definitívne ratifikovaná 1. júna 1988. Po rozpade Sovietského zväzu prešli záväzky vyplývajúce zo zmluvy na Rusko.