Washington: Venezuelské rozhovory v Nórsku sa musia zameriavať na odchod Madura
29 | 05 | 2019 I tasr

Rozhovory v Nórsku medzi venezuelskou vládou a opozíciou, podporovanou Spojenými štátmi, by sa mali zameriavať len na odchod prezidenta Nicolása Madura z úradu, vyhlásil v utorok Washington.


"Sledujeme rozhovory v Nórsku. Ako sme už viackrát povedali, Spojené štáty sú presvedčené, že jediná vec, o ktorej treba rokovať s Nicolásom Madurom, sú podmienky jeho odchodu," uviedla pre novinárov hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

"Predchádzajúce snahy o rokovanie zlyhali, pretože režim ich využíval na rozdelenie opozície a na získanie času, ale teraz dúfame, že rozhovory v Osle sa budú sústreďovať na odchod Madura. To je predpoklad pokroku v situácii," spresnila Ortagusová.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa opakovane vylúčila dialóg s Madurom, vášnivým ľavičiarom, ktorý riadi krajinu s rozpadávajúcou sa ekonomikou.

Nórsku sa však podarilo zorganizovať rozhovory medzi Madurovou vládou a Juanom Guaidóom, uznaným Spojenými štátmi a vyše 50 ďalšími krajinami za dočasného prezidenta Venezuely. Oslo ich pozvalo po tom, ako opozíciou vedené povstanie v apríli "išlo do stratena".