Zuzana Vargová: Turecko v zajatí mocností. Ktorú cestu si zvolí prezident Erdogan?
29 | 05 | 2019 I Zuzana Vargová

Ministerstvo zahraničia USA požaduje, aby do konca prvého júnového týždňa Turecko zrušilo dohodu s Ruskom ohľadom S-400. Ustojí Erdogan tlak z Washingtonu?


Spojené štáty sa opakovane vyhrážajú Turecku kvôli nákupu ruského systému protivzdušnej obrany S-400. Administratíva Donalda Trumpa dokonca hovorila o sankciách. Biely dom však ešte neurobil žiadne skutočné kroky. Teraz je situácia opäť iná.

Ministerstvo zahraničia USA dalo Ankare najneskorší termín do konca prvého júnového týždňa, aby zrušila zmluvu na S-400 s Ruskom. V opačnom prípade bude Turecko čeliť negatívnym dôsledkom. Ankara môže byť vylúčená z programu na výrobu stíhačiek piatej generácie F-35, za ktoré už Turci zaplatili 900 miliónov dolárov.

Prielom vo výbere šéfa eurokomisie? Poverenie vyjednávať má predseda Európskej rady Tusk
Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ v rámci utorňajšieho neformálneho summitu v Bruseli, poskytli mandát predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, aby postupne rokoval so všetkými členskými krajinami o najvhodnejšom kandidátovi na post... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Argumenty Ministerstva zahraničia sú stále rovnaké - ruské systémy nie sú kompatibilné so systémami NATO, ktoré má vo výbave turecká armáda. Americkí generáli sa tiež obávali, že keď Turecko získa systém S-400 aj stíhačky F-35, budú študovať ich schopnosti voči sebe navzájom a odovzdávať tieto údaje ruskej strane.

Spojené štáty a Turecko teraz usilujú o priame vyjednávanie ohľadom zrušenia transakcie. Je zrejmé, že sa obe strany snažia vytvoriť podmienky, za ktorých bude ľahšie obviniť partnera z podkopávania spojeneckých vzťahov.

Turecko stále trvá na tom, že systém S-400 neohrozia záujmy Spojených štátov a že používanie ruských komplexov nespôsobí únik cenných informácií o nových lietadlách. Ankara sa do poslednej chvíle snaží zachovať imidž strany, ktorá až do konca udržuje cestu kompromisu.

Situácia sa ale priostruje, pretože konečný termín sa blíži. Prvé stíhačky F-35 by sa mali na tureckej leteckej základni Malatya objaviť v novembri. Ruský systém protivzdušnej obrany dorazí o mesiac skôr. Akonáhle budú prvé komplexy S-400 nasadené v Turecku, nebude cesty späť. USA budú musieť uvaliť sankcie a zrušiť predaj F-35.

Takéto opatrenia však neprinútia Erdogana, aby sa sklonil pred svojím partnerom NATO. Turecký prezident už vyhlásil, že rozhodnutie o S-400 je konečné a nebude sa meniť.

Nikto si vraj nič nevšimol. Sevilla bude mať novú mešitu, miestni s ňou nesúhlasia
Sevilla, mesto s hlbokou katolíckou tradíciou, bude mať svoju prvú mešitu po 700 rokoch. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Kríza týkajúca sa S-400 bude v každom prípade vážnou výzvou pre vedenie krajiny a taktiež urýchli snahy Ankary smerom k nezávislejšej politike.

Situácia v Sýrii a severnom Iraku kladie väčšie nároky na armádu. Alternatívou k Spojeným štátom môže byť pre Turecko iba Rusko. Ak Spojené štáty prerušia dodávky F-35, Moskva môže ponúknuť Ankare stíhačky Su-35 a Su-57. Súbežne s tým by sa posilnili politické aj ekonomické väzby medzi Ruskom a Tureckom.

Je však príliš skoro na vytváranie ilúzií o rozdelení týchto dvoch spojencov NATO. Najlepší spôsob, ako by mohli USA z tejto situácie vykorčuľovať, by bolo poštvať Rusko a Turecko proti sebe. To možno najrýchlejšie vykonať v Sýrii.

Rusko a Turecko nemajú záujem na vyhrotenie situácie, takže by sme mali očakávať nové kolo rozhovorov medzi Putinom a Erdoganom.

Turecko a USA majú veľa problémov. Washington podporuje Kurdov, poskytuje útočisko organizátorom prevratu a obmedzuje kontakty Turecka s Ruskom a Iránom. Avšak s prihliadnutím k historickým a vojensko-politickým väzbám sa obe krajiny budú snažiť anulovať demontáž kvôli komplexom S-400.

Turecká armáda spustila na severe Iraku operáciu voči kurdským militantom
Turecké ministerstvo obrany v utorok informovalo, že armáda začala v severnej časti Iraku operáciu proti kurdským militantom. Píše o tom agentúra Reuters. Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Turci ponúkli Američanom kompromis - vypnú radar S-400, keď budú stíhačky F-35 vo vzduchu, a naopak. Turecko znížilo obchodne clo na polovicu na dovoz 22 amerických nominálnych hodnôt.

Budúci mesiac sa Erdogan spolu s Trumpom zúčastnia na summite G20 v japonskej Osake. V júli dorazí šéf Bieleho domu do Turecka. Pravdepodobne sa pokúsia vyriešiť spor ohľadom S-400 počas osobného stretnutia. Ak sa mu to nepodarí, Spojené štáty najskôr tasrhodia Turecko do náručia svojmu hlavnému geopolitickému súperovi, Rusku.