Vieme prví: Poľská armáda chce nakúpiť americké stíhačky F-35
28 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Poľsko oficiálne oslovilo amerických partnerov ohľadom možnosti nákupu 32 stíhačiek F-35A, s ktorými chce nahradiť lietadlá skonštruované ešte za bývalého režimu. Oznámil to dnes minister obrany Mariusz Błaszczak. Súčasťou nákupu má byť aj zabezpečenie logistiky a výcviku.


"Je najvyšší čas nahradiť postsovietske stroje za najmodernejšie stíhačky," vyhlásil Błaszczak. Stíhačky piatej generácie sú údajne "už na obzore".

Poľské letectvo v súčasnosti tvoria najmä stíhačky F-16 americkej výroby. Okrem toho udržujú Poliaci v prevádzke niekoľko desiatok stíhačiek MiG-29 a stíhacích bombardérov Su-22, ktoré už majú takmer tridsať rokov. Rusko doteraz nemá vo svojej výzbroji stroj, ktorý by bol porovnateľný s F-35.

Kto bude novým šéfom Európskej komisie? Macron a Merkelová sa ešte nedohodli
Angela Merkelová chce, aby rozhodnutie o obsadení najvyšších pozícií v Európskej únii padlo čo najskôr. Nemecká kancelárka to dnes povedala v Berlíne s tým, že jej vláda podporuje princíp výberu predsedu Európskej komisie zo straníckych... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Lockheed Martin minulý mesiac uistil Poliakov o tom, že lietadlá by mohli byť dodané už v roku 2024. Ešte predtým by však mohli využiť amerických strojov na urýchlenie výcviku pilotov a pozemného personálu.

Poľsko do roku 2026 vynaloží 185 miliárd zlotých na modernizáciu armády a na nákup bojových lietadiel, vrtuľníkov a ponoriek. Prisľúbil to na konci februára minister Błaszczak. Nové zbrane majú zamieriť hlavne na východ krajiny k posilneniu východného krídla Severoatlantickej aliancie.