VIDEO: Najväčší atómový ľadoborec na svete bol v Rusku spustený na vodu
27 | 05 | 2019 I Zuzana Perželová

V Petrohrade sa pre rozvoj ruskej Arktídy konala jedna z najdôležitejších udalostí. Na Baltskom závode bol na vodu spustený nový univerzálny sériový atómový ľadoborec Ural projektu 22220.


Kostru atómovej lode posvätil kňaz. Následne riaditeľka Centrálne banky RF Elvira Nabiullinovej požehnala ľadoborcovi tým, že o neho rozbila fľašu krymského šampanského. Potom zamestnanci továrne odrezali takzvaný zadržiavače, ktoré držali kostru lode a Ural bol za potlesku tisícov zhromaždených spustený do vody rieky Nevy. Ale ešte musí byť dostavaný.



 

Dĺžka ľadoborca ​​Ural je 173 metrov, šírka 34 metrov výška 52 metrov. Atómová loď je schopná rozrážať ľad s hrúbkou až troch metrov. Predpokladá sa, že loď bude slúžiť minimálne 40 rokov.

Na Baltickom závode už bol postavený ľadoborec Arktída. Je to hlavná loď projektu 22220. Teraz pracovníci tiež budujú sériový ľadoborec Sibír. Rusko však bude potrebovať ďalšie dve atómové lode tohto projektu a v tomto roku sa očakáva podpísanie zmluvy o ich výstavbe.

Univerzálny atómové ľadoborce projektu 22220 sa stanú najväčšími a najvýkonnejšími vo svete. Ich výtlak je 33,5 tisíce ton. Ľadoborce ​​budú zabezpečovať plavbu plavidiel so surovinami z nálezísk Jamalského a Gydského polostrovova a tiež z šelfu Kara mora na trhy ázijsko-tichomorského regiónu.