Ruský neviditeľný dron "Lovec" po prvýkrát vzlietol
27 | 05 | 2019 I Zuzana Perželová, TASS

Ruské ťažké útočné bezpilotné lietadlo "Lovec" je vyrobené pomocou "stealth" technológie a začiatkom jari prvýkrát vzlietlo z letovej dráhy Novosibírskeho leteckého závodu V. P. Čkalova. 


Tlačovej agentúre TASS túto informáciu poskytli dva anonymné zdroje z leteckého priemyslu, zdôrazňujúc, že išlo len o testovanie stroja počas letových skúšok.


Začiatkom jari sa po prvýkrát „Lovec“ naplno rozbehol a vzlietol z letovej dráhy Novosibírskeho leteckého závodu. Stroj sa vzniesol do vzduchu do výšky niekoľkých metrov, pričom vykonal vzlet a potom okamžite pristál", - uviedol pre agentúru TASS nemenovaný zdroj.


Ďalší nemenovaný zdroj z leteckého priemyslu pre agentúru TASS poznamenal, že testovania "nie sú plnohodnotným letom, len mu predchádzajú a sú nevyhnutné pre záverečné kontroly aerodynamiky stroja, jeho ovládateľnosti a fungovania palubného systému". Zároveň dodal, že v priebehu niekoľkých týždňov sa uskutočnila séria vzletov „Lovca“. "Pritom všetky činnosti bezpilotného lietadla, vrátane pohybu po dráhe, rozbehu, zrýchlenia, výskoku do vzduchu, pristávania a zastavenia na konci letovej dráhy, vykonal „Lovec“ v úplne automatizovanom režime".


Anonymné zdroje neuviedli presné dátumy už realizovaných testovaní, ani dátum plánovaného prvého letu „Lovca“.


Združenie leteckej korporácie informácie, ktorými disponuje agentúra TASS nekomentovalo.


"Lovec"


Podľa verejne dostupných informácií sa „Lovec“ vyrába pomocou technológie „stealth“ (znižuje viditeľnosť radaru) má konštrukciu „lietajúceho krídla“, vzletová hmotnosť zariadenia dosahuje 20 ton, dron má jeden prúdový motor a počas letu môže vyvinúť rýchlosť až 1000 km/h. Zmluva na vývoj "Lovca" bola podpísaná medzi ministerstvom obrany a spoločnosťou "Suchoj" v roku 2011. Na realizáciu pozemných testov bola v roku 2014 vyrobená prvá maketa tohto lietajúceho stroja.


Už v novembri 2018 agentúra TASS informovala, že "Lovec", dokončil pozemné testy, svoju prvú jazdu uskutočnil na pristávacej dráhe Novosibírskeho leteckého závodu a dosiahol rýchlosť 200 km/h. Na testovanie dronu sa využíva špeciálne stíhacie lietadlo-laboratórium Su-57, na ktorom sa počas letu dokončujú práce na palubnom vybavení "Lovca".