Čaká nás kolaps pri Galante? Samsung môže odísť, o prácu prídu stovky ľudí
27 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Aktuality.sk informujú o situácii v Galante ohľadom prepúšťania zamestnancov firmy Samsung.


"Parkovisko pred výrobným závodom Samsung v Galante v týchto dňoch zíva prázdnotou. Počet áut dokážeme spočítať na prstoch dvoch rúk," začína článok. Redaktori sa čudujú a rozmýšľajú o "definitívnom konci Samsungu na Slovensku".

"Dnes je nevýrobný deň a všetci zamestnanci sú doma,“ hovorí jeden z pracovníkov bezpečnostnej služby.

Situácia údajne nie je ružová, ale ani katastrofálna. Ochrankár povedal, že s galantským výrobcom televízorov to ide dole kopcom. V minulosti mávala firma v jarných a letných mesiacoch nevýrobné dni. Teraz Samsung nevyrábal celý minulý týždeň.

Prvý strážnik nevedel, či juhokórejská spoločnosť odíde zo Slovenska. Druhý zas povedal, že je to len "len otázka času." Zaujímavý je fakt, že z prípadného odchodu Samsungu si ťažkú hlavu nerobia ani obyvatelia Galanty. Dve ženy pre Aktuality prezradili, že v juhokórejskej firme prepúštali v uplynulých mesiacoch pravidelne.

Primátor Galanty Peter Paška nevidí súčasnú situáciu u najväčšieho zamestnávateľa v okrese tragicky. Podľa neho z fabriky odchádzajú predovšetkým zahraniční pracovníci.

Vláda v Maďarsku výrazne znížila firemné dane a odvody pre zamestnancov. V Galante tak zostali oveľa menej konkurencieschopní.

Nasledovník F-35 nebude. Myšlienka jednej stíhačky pre dva "svety" padla
Americké letectvo a námorníctvo nebudú spolupracovať pri vývoji budúcej náhrady zavádzaných bojových lietadiel piatej generácie F-35 Lightning II. Ukázalo sa, že verzia pre letectvo a námorníctvo sú tak odlišné, že majú len 20 percent zhodných... Čítať ďalej
27 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Napriek prepúšťaniu je situácia v Galante pokojná. Ako povedala pre Aktuality Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, v okrese sa pohybuje nezamestnanosť pod dvoma percentami.

Primátor Paška hovorí, že kto chce robiť, tak si prácu nájde. . Väčšina robotníkov pochádza zo stredného či východného Slovenska alebo aj zo zahraničia – Srbska a Rumunska. Dôvodom sú nízke odmeny a to, že si domáci vedia zarobiť viac.

Podľa jeho slov sa prístup Samsungu k lokalite, v ktorej podniká, zmenil. Firma začala finančne podporovať verejné projekty - detské ihriská, odborné učebne a podobne.

Vedenie závodu v súčasnosti rokuje o prípadnej podpore zo strany štátu. Nešlo by o prvú dotáciu.

Samsung získal od vlády už dve investičné pomoci. V roku 2006 mu odsúhlasila 36 miliónov eur. Väčšinu z toho predstavovala daňová úľava. O šesť rokov neskôr dostal Samsung ďalšiu daňovú podporu, ktorej výška predstavovala takmer 20 miliónov eur.