Nasledovník F-35 nebude. Myšlienka jednej stíhačky pre dva "svety" padla
27 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americké letectvo a námorníctvo nebudú spolupracovať pri vývoji budúcej náhrady zavádzaných bojových lietadiel piatej generácie F-35 Lightning II. Ukázalo sa, že verzia pre letectvo a námorníctvo sú tak odlišné, že majú len 20 percent zhodných častí.


"Nepredvídame, že by sa presne opakovalo riešenie v podobe jedného typu ako u F-35," povedala tajomníčka námorníctva pre bojové systémy.

Zdieľanie rovnakých systémov a platforiem neodmietla ako také, vidí v ňom veľké možnosti, nie však u lietadiel.

V 90. rokoch minulého storočia sa začala výroba spoločného bojového lietadla pre námorníctvo, letectvo a námornú pechotu, ktorej výsledkom je Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Pri terajšom modeli sa očakávalo, že jednotlivé verzie budú zdieľať 70 percent dielov. Zdieľajú ich však len 20 percent, povedal generál letectva Christopher Bogdan. Dôvodom sú rozdielne požiadavky na stroje, ktoré musia byť schopné štartovať z palúb lietadlových lodí aj z kolmo štartujúceho stroja. "Nehovorím, že sú zlé, nehovorím ani, že sú dobré, ale hovorím, že sú zložité," povedal.

Podľa neho by v prípade spoločného typu boli nutné oveľa väčšie kompromisy, než sú u troch verzií F-35 z programu JFS, ktorý vyšiel na 400 miliárd dolárov.

Projekt F-35 bol nakoniec dotiahnutý do konca, nedopadol ako spoločné útočné a záchytné stíhacie lietadlo pre námorníctvo a letectvo F-111, od ktorého nakoniec námorníctvo na konci šesťdesiatych rokov odstúpilo.

Kresťanská únia je pripravená rokovať o predvolebnej koalícii
27 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Jediným typom, ktorý sa presadil v letectve, námorníctve aj u námornej pechoty, bol legendárny McDonnell F-4 Phantom. Spolupráca letectva a námorníctva pri vývoji bezpilotných lietadiel je však stále možná. Letectvo už v marci uskutočnilo prvý let bezpilotného stroja XQ-58A Valkyrie, ktorý by mal byť na misiách schopný sprevádzať pilotované stroje a pritom stáť len zlomok ceny.

Námorníctvo skúma podobný systém. Ten využíva kombináciu vrtuľníkov MH-60 Seahawk s Drone Fire Scout a plánuje sa, že by protiponorkové lietadlo P-8 Poseidon sprevádzali bezpilotné lietadlá MQ-5C Triton s dlhým doletom.