Kto smeruje na Downing Street 10? Špekuluje sa aj o Borisovi Johsonovi
24 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Už minulý týždeň šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn v liste, v ktorom oznámil koniec rozhovorov s vládou, uviedol ako jeden z dôvodov aj nadchádzajúci odchod premiérky Theresy Mayovej. Tá správy o odchode potvrdila v piatok, 7. júna odstúpi z vedenia Konzervatívnej strany. 


Theresa Mayová už viac ako týždeň čelila rastúcemu tlaku, aby oznámila termín, kedy opustí úrad aj vedenie konzervatívcov. Dlho svoju rezignáciu podmieňovala tým, že poslanci predtým schvália pôvodnú brexitovú dohodu, ktorú ale už skoro trikrát zavrhli. Nakoniec ustúpila a v piatok oznámila dátum svojej rezignácie.

Mayová odstúpi z čela konzervatívcov 7. júna, potom sa bude hľadať nový premiér. "Urobila som všetko, aby poslanci podporili moju dohodu. A stále verím, že som urobila správne." Mayová v pozícii premiérky zostane, kým si Konzervatívna strana nezvolí nového lídra.

Ešte predtým vypukol v rámci konzervatívnej strany úplne otvorený boj o nástupníctvo Mayovej. Minulý štvrtok ohlásil svoju kandidatúru bývalý starosta Londýna a neskorší minister zahraničných vecí Boris Johnson. Charizmatický 54-ročný politik sa pred tromi rokmi po dlhom váhaní pridal na stranu odporcov členstva Európskej únii a nakoniec sa stal hlavnou tvárou ich kampane. Svojimi sľuby a víziami o "žiarivej budúcnosti bez bruselského diktátu" dokázal zmobilizovať rad váhajúcich voličov. Johnsonovi neublížili ani jeho početné argumenty proti EÚ.

V rámci súboja o miesto premiéra je Boris Johnson považovaný za favorita radových členov strany. Tí však budú mať možnosť vybrať nového vodcu až v druhej fáze. V prvom kole vykonajú akýsi "predvýber" konzervatívni poslanci parlamentu, ktorí nominujú podľa platných pravidiel dvoch uchádzačov. Nie je však isté, že jedným z nich bude práve Johnson, ktorý v poslaneckých kruhoch nie je príliš populárny.

Rodina Borisa Johnsona však brexit už niekoľko rokov odďaľuje. Jeho otec Stanley Johnson, ktorý bol kedysi europoslancom, je proti odchodu z EÚ. To isté platí aj o jeho mladších súrodencoch, novinárke Rachel Johnsonovej a Jo Johnsonovi, ktorý bol ministrom pre vysoké školy.

V aktuálnej kampani pred eurovoľbami sa Boris Johnson neangažuje, pretože ich považuje za zbytočné. Jeho sestra naopak kandiduje. O mandát v Štrasburgu usiluje za novozaloženú stredovú stranu Change UK, ktorá odchod z Európskej únie odmieta a usiluje o druhé referendum.

Video: Česi si fotili smrteľnú nehodu. Keď to zbadal policajt, vôbec sa s nimi nemaznal
24 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Podobne ako o Johnsonovi sa špekuluje aj o kandidatúre bývalých ministrov Dominica Raaba, ktorému prieskumy pripisujú šance asi 13 percent hlasov, a Jeremyho Hunta, ktorý síce v roku 2016 bol pre zotrvanie Británie v únii, ale po referende sa pridal k brexitovému krídlu.

Boju o vedenie sa chce tiež zúčastniť Andrey Leadsomová. Za britský kabinet vytvárala agendu dolnej komory parlamentu, túto stredu z funkcie odišla na protest proti novému plánu Mayovej na realizáciu brexitu.

Uvažuje sa aj o ministrovi životného prostredia Michaelovi Goveovi, ktorý patril k vodcom kampane za odchod Británie z EÚ, ako jeden z hlavných dôvodov uvádzal nekontrolovanú imigráciu.

Po predložení návrhu brexitovej dohody, podľa britských médií odmietol ponuku, aby po Dominicovi Raabovi prevzal agendu o odchode z EÚ, čo bolo vnímané ako signál nesúhlasu s dohodou, sám ale uviedol, že vo vláde bude pokračovať a že Mayovej dôveruje.