Čaká nás nová éra? Facebook začne testovať vlastnú kryptomenu
24 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Facebook chce mať svoju vlastnú kryptomenu. Prevádzkovateľ sociálnej siete dokončuje plány na jej vytvorenie. Do prvého štvrťroku budúceho roka plánuje asi v desiatke krajín zriadiť digitálny platobný systém a novú menu, ktorá má zatiaľ pracovný názov GlobalCoin. Testovanie chcú začať do konca tohto roka.


Informácie uviedol server BBC. Facebook detaily plánuje zverejniť v lete. Zakladateľ Facebooku sa podľa BBC minulý mesiac stretol s guvernérom britskej centrálnej banky Markom Carneyeom. Okrem iného rokovali o možnostiach a rizikách spojených so spustením kryptomeny.

Facebook tiež požiadal o radu ohľadom prevádzkových a regulačných otázok úradníkov amerického ministerstva financií, píše BBC.

Facebook chce vytvoriť digitálnu menu, ktorá poskytne dostupné a bezpečné spôsoby vykonávania platieb bez ohľadu na to, či má užívateľ bankový účet. Facebook vlastní aj aplikácie WhatsApp a Instagram.

Firma dúfa, že zásadne ovplyvní zavedené siete tým, že prelomí finančné prekážky a bude tak konkurovať bankám a znížia spotrebiteľom náklady. Informácie o projekte digitálnej meny Facebooku prezývanom Projekt libra sa objavili prvýkrát vlani v decembri.

Nie je to pritom prvýkrát, čo Facebook skúša preniknúť do oblasti digitálnych mien. Zhruba pred desiatimi rokmi vytvoril virtuálnu menu Facebook Credits, ktorá umožňovala ľuďom nakupovať položky v aplikáciách na sociálnej sieti. Po necelých dvoch rokoch ale Facebook tento projekt opustil, pretože nemal dostatočný ohlas medzi užívateľmi.

Video: Česi si fotili smrteľnú nehodu. Keď to zbadal policajt, vôbec sa s nimi nemaznal
24 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Facebook bude tiež musieť zdolať radové regulácie v krajinách, kde chce menu spustiť. Medzi tými by mala byť aj India, ktorá nedávno zasiahla proti digitálnym menám. Avšak najväčším testom zrejme bude to, či budú ľudia sociálnej sieti natoľko dôverovať, aby začali svoje vlastné peniaze meniť za digitálnu menu.

Analytici sa nezhodujú v názore na to, či by nová kryptomena od Facebooku mohla fungovať. Odborník na databázu blockchain David Gerard upozornil, že kryptomeny sú náchylné k výkyvom hodnoty, čo by mohlo byť prekážkou k úspechu GlobalCoinu. Bežní ľudia podľa neho nechcú menu, ktorá neustále klesá a stúpa. Blockchain sa používa pre tvorbu kryptomien.

Odborník na kryptomeny z Londýnskej ekonomickej školy Garrick Hileman však uvádza, že projekt GlobalCoin by mohol byť jednou z najvýznamnejších udalostí v histórii kryptomien. Odhadol, že na celom svete používa v súčasnosti kryptomeny asi 30 miliónov ľudí. Facebook má ale mesačne 2,4 miliardy užívateľov.