Vendetta z Číny? Huawei pripravuje odvetu Spojeným štátom
22 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Čína plánuje reagovať na zákaz USA týkajúci sa spolupráce amerických spoločností s firmou Huawei, píše agentúra Bloomberg.


"Toto je zlé správanie, na ktoré bude nasledovať potrebná reakcia. Zákonné práva a záujmy čínskych spoločností sa okliešťujú, a preto čínska vláda nebude sedieť nečinne so založenými rukami," vraví Zhang Ming, čínskehy veľvyslanec v Európskej únii.

Rozhodnutie Bieleho domu o Huawei takisto označil za politicky motivované a povedal, že sa vláda USA pokúša narušiť spoločnosť pomocou administratívnych opatrení. Čínsky diplomat nešpecifikoval, ako presne mienia reagovať na ataky Washingtonu.

Minulý týždeň sa Spojené štáty rozhodli dať Huawei na čiernu listinu spolu so 70 divíziami tejto korporácie. Z vyhlásenia ministerstva obchodu sa dá vyčítať, že dôvodom pre sankcie boli "aktivity v rozpore s národnou bezpečnosťou USA".

Operačný systém Huawei bude podporovať všetky aplikácie Androidu
Generálny riaditeľ spoločnosti Huawei Richard Yu sa vyjadril, že firma zavedie svoj vlastný operačný systém, ktorý bude podporovať aj aplikácie pre systém Android. To by mohlo zmariť ciele, ktorými USA bojujú proti Huawei s pomocou... Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


Následne Google oznámil prerušenie spolupráce s čínskym telekomunikačným gigantom kvôli rozhodnutiu americkej vlády. To spôsobilo, že na zariadeniach čínskej spoločnosti už nebude aktualizovaný operačný systém Android. Ani ďalšie generácie smartfónov Huawei nebudú mať prístup k službám Google.

Samotná spoločnosť oznámila, že je s Googlom v kontakte. Podľa vlastných slov rozpracováva vlastný operačný systém pre svoje mobily a počítače, ktorý chce predstaviť tento rok na jeseň, najneskôr na jar budúceho roka. "Iné východisko nám nezostáva, sme k tomu donútení," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti.