Väzby medzi Moskvou a Pekingom zostanú aj po odchode Putina a Si!
22 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Rusko a Čína dnes posilňujú svoje vzťahy takmer vo všetkých oblastiach, čo naznačuje, že vzťahy medzi Moskvou a Pekingom budú existovať aj potom, čo Putin a Si odídu.


Podľa Foreign Affairs sa Čína môže v budúcnosti snažiť zbaviť Ruska, ale teraz čínske vedenie vysoko oceňuje Putinovu podporu v boji proti Washingtonu.

Rusko a Čína posilňujú väzby takmer vo všetkých oblastiach svojich vzťahov. Skeptici vo Washingtone veria, že obavy z prehĺbenia čínsko-ruských vzťahov sú nafúknuté a obe mocnosti pravdepodobne nevytvoria oficiálne alianciu. Podľa Foreign Affairs ale nie je otázka, či sa Rusko a Čína stávajú oficiálnymi spojencami, relevantná. Dnes je potrebné myslieť na to, do akej miery bude ich partnerstvo posilnené. Ako to ovplyvní záujmy Spojených štátov a čo môže Washington urobiť, aby odstránili negatívne dôsledky pre Spojené štáty.

Ako publikácia pokračovala, po skončení studenej vojny sa Rusko a Čína obávali Spojených štátov a medzinárodného poriadku, v ktorom dominuje Washington, čo ich podľa ich názoru znevýhodňuje. Hoci sa Rusko a Čína spočiatku spojili na základe nespokojnosti, ich pokračujúca angažovanosť prispieva k hlbšiemu a pevnejšiemu partnerstvu. Vzhľadom k tomu, že Moskva a Peking pôsobia v oblastiach spoločného záujmu, od Severnej Kórey až po jadrovú dohodu s Iránom, pokladajú základy pre hlboké a trvalé partnerstvo.

Rozvoj spolupráce bol do značnej miery uľahčený styčnými vzťahmi medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a prezidentom ČĽR Si Ťin-pchingom. Obaja vodcovia sa prekvapivo často stretávajú. Nedávno sa Putin zúčastnil druhého samitu venovaného iniciatíve Číny "Jeden pás - jedna cesta". Si príde do Moskvy na konci tohto roka. Je však oveľa dôležitejšie, že oba štáty spolupracujú na všetkých úrovniach svojich vlád a úzko spolupracovali v oblastiach, ako sú investície, doprava, vesmírna navigácia a rozvoj strategicky dôležitých technológií, ktoré môžu byť použité vo vojenskej sfére. Taká široká a rastúca základňa spolupráce naznačuje, že vzťahy medzi Moskvou a Pekingom budú existovať aj po odchode Putina a Si.

Komentár Petra Iskenderova: Američania nútia Európanov dýchať „plyn slobody“
Od júla 2018 vzrástli americké dodávky LNG do Európy o 272%. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Peter Iskenderov (Fond strategickej kultúry)


Podľa autorov článku sa Čína môže v budúcnosti snažiť zbaviť Ruska, ale teraz čínske vedenie vysoko oceňuje Putinovu podporu v odpore voči Washingtonu, reforme globálneho riadenia. FA tak pekne pomenoval jednopolaritu a dominanciu USA, poznamenala redakcia. A spochybňovanie hodnôt, ktoré sú základom liberálneho poriadku. Asi tým FA nemyslí súčasný protekcionizmus a agresívne ekonomickú politiku USA, poznamenala redakcia. A zatiaľ čo v otázke odporu voči Amerike je Čína opatrnejšia než Rusko, Peking využíva Putinovu schopnosť identifikovať medzery v alianciách Washingtonu a odvrátiť pozornosť USA od vzostupu a rastúceho vplyvu Číny.