Väznení katalánski separatisti zložili sľub na zasadnutí španielskeho parlamentu
21 | 05 | 2019 I tasr

Piati uväznení katalánski separatisti, ktorých v apríli zvolili do španielskeho parlamentu, boli v utorok dočasne prepustení a zložili slávnostný sľub na jeho ustanovujúcej schôdzi, informovala agentúra AFP.


Novozvolení poslanci Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull a Josep Rull i senátor Raül Romeva zložili sľub, že budú dodržiavať španielsku ústavu. Členovia ich politických strán separatistov po príchode privítali potleskom.

Španielsky najvyšší súd minulý týždeň oznámil, že pätica má povolenie zúčastniť sa na prvom dni úvodného zasadnutia španielskeho parlamentu 21. mája a zložiť sľub. Podľa AFP však s najväčšou pravdepodobnosťou budú zbavení funkcií z dôvodu legitimity. Všetci patria medzi 12 katalánskych separatistov, ktorí sú vo väzbe a v súčasnosti s nimi prebieha súdny proces na najvyššom súde.

Separatisti vrátane bývalého katalánskeho vicepremiéra Junquerasa sú obvinení z organizácie referenda o nezávislosti v októbri 2017, ktoré španielsky ústavný súd označil za nelegálne. Vtedajší regionálny premiér Carles Puigdemont, ktorý neskôr utiekol pred trestným stíhaním do zahraničia, po skončení referenda vyhlásil nezávislosť Katalánska od Španielska. Madrid následne nad regiónom vyhlásil priamu správu, ktorá trvala sedem mesiacov.

Pätica bola do parlamentu zvolená v parlamentných voľbách 28. apríla. Katalánski separatisti získali v predčasných voľbách celkovo 22 kresiel v 350-člennej poslaneckej snemovni španielskeho parlamentu.