Stužka svätca alebo totalitný symbol? Labouristi sa ocitli v ošemetnej situácii
21 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Niektorí zástupcovia britskej labouristickej strany prišli na stretnutie so stužkami svätého Juraja na hrudi, aby vzdali hold tým, ktorí bojovali proti fašizmu. Boli však napadnutí a obvinení, ako by tým mali podporovať Putina a dokonca Stalina, píše The Times.


Momentum, britská politická organizácia, ktorá podporuje Jeremyho Corbyna, bola rozdelená na to, či nosiť svätého stužku alebo nie, píše The Times. Niektorí stužku nazývajú "Putinovým symbolom".

Niektorí členovia hnutia Momentum z pobočky Lewisham v južnom Londýne si na rokovanie vzali stužku. Organizátor schôdzky pochválil tých, ktorí tak urobili. Ďalší účastník schôdzky však stužky kritizoval povedal: "Čo je s tebou, že si si vzal Putinov symbol?" A odpoveď bola, že je to "symbol víťazstva ruského ľudu nad fašizmom."

Ako pripomína autor článku, stuha sv. Juraja sa objavila v cárskom Rusku. Až do roku 2014 ale nepriťahovala takú pozornosť, až kým ju neprevzali "proruskí separatisti" na východnej Ukrajine. V reakcii na to ukrajinský prezident Porošenko dokonca podpísal zákon, ktorý stužky zakázal. Na Ukrajine sa nazýva "symbol ruskej agresie" a tí, ktorí ju nosia, môžu dostať pokutu alebo dokonca byť zatknutí. Iní zas vyhlasujú, že to je len symbol Dňa víťazstva nad fašizmom.

Jeden z členov hnutia Momentum, Omar Raya, ktorý bol na stretnutí prítomný, povedal: "Musel som počúvať nielen nudný prejav o tom, aké sú režimy vo Venezuele a na Kube, ale tiež som videl, že veľa ľudí nosí a máva ruskými vojenskými stužkami." To podľa neho robilo z jeho kolegov "užitočných idiotov." Ironicky naznačuje, že nabudúce budú stáť frontu na medaily amerických a britských armád, keďže "najlepším spôsobom, ako si uctiť ľudí, ktorí bojovali proti fašizmu, je pripnúť si vojenské symboly imperialistických mocností."

VIEME PRVÍ: Zľakol sa vlastných voličov! Odstúpi dnes Matovič z eurovolieb?
Tlačová konferencia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa uskutoční dnes, t. j. v pondelok 20. mája o 10.20 h v tlačovej miestnosti Národnej rady SR, na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave. Téma, ktorú Matovičovci oznámili znie : Doba je... Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová


Nedávno zvolená podpredsedníčka Labouristov Lily Madiganová k tomu vyhlásila, že tieto vyhlásenia sú nespravodlivé. "Prestaňte byť urážlivý, nie som stalinistka. Neverím v totalitarizmus ani homofóbiu. Pokiaľ viem, mala som symbol antifašizmu. Povedať, že väčšina z nás sú stalinisti alebo fanúšikovia Putina, je úplný nezmysel. Putinova vláda je proti právam LGBT a taktiež proti právam žien, prečo by sme ju mali podporovať?" uviedla Madiganová, ktorá je zodpovedná za politiku rodových menšín vo svojej strane.

Pobočka mládeže Labour Party v Londýne bola kritizovaná za podporu Putina. Umiestnili fotku na Twitteri, na ktorej bola stužka sv. Juraja obviazaná cez hlaveň guľometu. Neskôr bola táto fotka odstránená kvôli obvineniu, že to bol "symbol podpory Putina," píše The Times.

Momentum je britská politická organizácia založená v roku 2015 Jonom Lansmanom, Adamom Klugom, Emmou Rees a Jamesom Schneiderom. Niektorí hovoria o tom, že podporuje militantné tendencie vo vnútri Labouristickej strany. Od januára 2017 musia byť všetci členovia Momentum tiež členmi Labouristickej strany. Organizácia mala v roku 2018 40.000 členov.