Komentár Petra Iskenderova: Američania nútia Európanov dýchať „plyn slobody“
21 | 05 | 2019 I Peter Iskenderov (Fond strategickej kultúry)

Od júla 2018 vzrástli americké dodávky LNG do Európy o 272%.


Spojené štáty sa neprestajne pokúšajú zmariť realizáciu ruských energetických projektov. Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo počas svojej návštevy Spojeného kráľovstva 7. mája venoval osobitnú pozornosť problematike výstavby plynovodu „Nord Stream - 2“. Na stretnutí s britskou premiérkou Theresou Mayovou otvorene vyhlásil, že "tento projekt by nemal začať fungovať“ .


Rovnaké hodnotenie na adresu “Nord Streamu – 2” odznelo aj počas Pompeovho vystúpenia v Centre politických štúdií v Londýne. Americký minister zahraničných vecí uviedol, že považuje za dôležité, aby bola zabezpečená „energetická nezávislosť“ Londýna ako spojenca Washingtonu.


Oponenti “Nord Streamu - 2” sa v súčasnosti spoliehajú na Dánsko. Ak Kodaň predĺži proces vydania povolenia na vybudovanie plynovodu v Baltskom mori, tak veľmi dôrazne bude posudzovaná otázka dodávok ruského plynu do Európy v blízkej budúcnosti. Rozhodnutie Dánska oddialiť vydanie povolenia na výstavbu plynovodu “Nord Stream - 2” pravdepodobne donúti “Gazprom” odsúhlasiť podstatne väčší tranzit plynu cez Ukrajinu, ako sa pôvodne plánovalo. 


V roku 2018 predstavoval tranzit ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny 87 miliárd m3 plynu. V prípade, že plynovod “Nord Stream - 2” nebude uvedený do prevádzky v plánovanom termíne sa scenár výrazného zníženia tranzitu cez Ukrajinu nestane skutočnosťou. Podľa Márie Belovej, analytičky zo spoločnosti Vygon Consulting, sa objemy dodávok ruského plynu do Európy na úrovni roku 2018 nezachovajú bez tranzitu plynu cez ukrajinské územie, a to ani za predpokladu spustenia druhej vetvy plynovodu “Turkish Stream” v objeme 32 miliárd metrov kubických a využitia Trans-balkánskeho plynovodu v reverznom režime. Bude preto potrebné zachovať tranzit plynu cez Ukrajinu v objeme 68 miliárd kubických metrov. 


Ďalší scenár predpokladá uvedenie plynovodu „Nord Stream – 2“ do prevádzky v termíne do roku 2020 zohľadňujúc aj nedokončený projekt európskej prepravnej siete plynu (plynovod Eugal). V takom prípade bude plynovod využitý len na polovicu a tranzit plynu cez Ukrajinu sa môže znížiť na polovicu, čo je približne 45 miliárd kubických metrov. Mária Belová uviedla, že hoci Ukrajina a Európska komisia trvajú na uzatvorení novej zmluvy na desať rokov, „Gazprom“ má možnosť skrátiť lehotu zmluvy na päť rokov, čím si zabezpečí postupné zníženie objemov prepravy plynu. Počas tejto doby bude možné doriešiť zmluvné otázky spojené s dodaním celkových objemov plynu ku konečným spotrebiteľom a zároveň si zachovať priestor na dialóg v prípade ďalšieho zvýšenia dopytu po ruskom plyne v Európe.


Klaus-Dieter Borchardt, zástupca generálneho riaditeľa Európskej komisie pre energetiku (GR ENER), sa netají tým, že jeho úrad má záujem zmariť termíny spustenia plynovodu „Nord Stream - 2“.  


Odporcovia realizácie ruských energetických projektov v Európe spolupracujú s Američanmi, ktorí majú na európskom trhu s plynom svoje vlastné záujmy. Začiatkom mája veľvyslanec USA pri Európskej únii Gordon Sondland, spolu s ministrom energetiky Rickom Perrym, ktorý prijal účasť v diskusii o obchode so skvapalneným zemným plynom (LNG) medzi EÚ a USA v Bruseli, uviedol, že Washington je pripravený urýchliť proces vydávania licencií na vývoz skvapalneného zemného plynu Európanom. 


Od júla 2018 vzrástli americké dodávky skvapalneného plynu (LNG) do Európy o 272% a dosiahli 10,4 miliardy kubických metrov. Do roku 2019 sa Spojené štáty stali tretím najväčším dodávateľom LNG v Európe s podielom 12,6%. V mesiacoch január až február sa Európa stala hlavným odberateľom dodávok amerického LNG.


V podstate zmysel americkej stratégie na trhu so zemným plynom speje k tomu, aby prinútil Kyjev nepodpisovať zmluvu o tranzite plynu s Ruskom po roku 2019„Washington absolútne nemá záujem na podpísaní dohody o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu po roku 2019. V dôsledku toho vznikne na európskom trhu deficit plynu, ceny sa zvýšia a Američania budú výhodne dodávať svoj LNG ... Na politickej úrovni je to možné dosiahnuť tak, že sa európsky trh stane z ekonomického hľadiska atraktívnejší pre amerických dodávateľov LNG. Je to však možné len vtedy, ak Ruská federácia preruší dodávky svojho plynu. V tejto záležitosti môže Američanom pomôcť práve Ukrajina“, povedal Igor Juškov, prednášajúci na Finančnej univerzite pri vláde Ruskej federácie.


Blokujúc realizáciu ruských projektov na potrubné dodávky plynu do Európy sa Spojené štáty súčasne snažia s Európanmi uzatvoriť zmluvy o dodávkach svojho drahšieho LNG. Dve takéto zmluvy, Rick Perry podpísal 2. mája v rámci energetického fóra v Bruseli. Vo Washingtone počítajú s tým, že tieto zmluvy umožnia už v budúcom roku takmer zdvojnásobiť množstvo dovážaného amerického LNG do Európy, čím sa dostanú na ročnú úroveň 18 miliárd metrov kubických. 


75. rokov po oslobodení Európy od nacistického Nemecka „Spojené štáty opäť prinášajú slobodu na európsky kontinent“, tentoraz „vo forme skvapalneného zemného plynu “, pateticky zvolal Perry 2. mája v Bruseli a slávnostne vyhlásil americký LNG „plynom slobody“. „Myslíme si, - dodal Perry, že plyn zo Spojených štátov je pre európske krajiny veľmi atraktívnou alternatívou“.


Pri tom americký minister energetiky nehovorí o dôležitej osobitosti dodávok LNG z USA do Európy: takéto dodávky nepodliehajú dlhodobému kontrahovaniu a môžu byť ľahko preorientované na tie trhy, kde sa za plyn ponúka oveľa vyššia cena. V prvom rade sú to ázijské trhy, ktoré dokážu absorbovať rastúce objemy ťažby amerického LNG.


V Európe si mnohí vedia vyhodnotiť situáciu, ktorá sa deje na európskom trhu s plynom. Americký tlak na Európu sa uskutočňuje aj s pomocou sankcií voči účastníkom participujúcich na ruských projektoch v plynárenskom sektore. Šéf Východného výboru nemeckej ekonomiky Michael Harms pripomenul , že sankcie USA voči európskym spoločnostiam, ktoré obchodujú s Ruskom sú z hľadiska medzinárodného práva nezákonné. "Zásadne považujeme ... politicky nezmyselné exteritoriálne zavedenie sankcií zo strany Washingtonu voči európskym spoločnostiam, ktoré spolupracujú s ruskými firmami", podčiarkol Harms v rozhovore pre OWC . Dodal, že najnovšie balíky amerických sankcií nemajú presné politické ciele; všetky obmedzenia sú zamerané na presadzovanie amerických ekonomických záujmov v Európe.


Napriek všetkým snahám USA vytlačiť ruský plyn z Európy, zostáva pozícia Ruska v tejto oblasti aj naďalej silná.