Čaká nás nová smrtiaca epidémia? Ebola sa šíri ako oheň
22 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Aby sme pochopili, prečo sa Kongom šíri vírus eboly, je potreba vedieť si predstaviť oheň, konštatuje editoriál servera Washington Post. Prestížny americký denník prirovnáva vírus k ohňu v jame, ktorého plamene čas od času vyšľahnú na povrch. Zadržiavaniu choroby bráni aj rastúca nedôvera miestnych obyvateľov.


Ebola sa zatiaľ neangažovala vo veľkom - medzinárodnej kríze a tímy mimoriadne odvážnych zdravotníkov a lekárov sa snažia uplatniť taktiku, ktorá sa osvedčila v minulosti, konštatuje editorial. Vysvetľuje, že táto taktika spočíva v izolácii nákazy a prerušenia jej šírenia.

To však vyžaduje sofistikovaný postup zahŕňajúci pozorovanie, vyšetrovanie jednotlivých prípadov, a sledovanie nakazených ludi či vakcináciu. Zdôrazňuje, že na rozdiel od rokov 2014-2016, kedy epidémia eboly v západnej Afrike zabila vyše 11 tisíc ľudí, je k dnešnému dňu dispozícii dôležitý nástroj v podobe efektívnej vakcíny.

"WHO najnovšie oznámila, že lekári, pracovníci, a verejné zdravotné služby sú v niektorých prípadoch nútení zastavovať svojou činnosťou kvôli útokom milícií," načrtáva americký denník. Vysvetľuje, že nákaza sa objavila v dvoch provinciách na východe Konga, Severnom Kivu a Ituri.

Situáciu vo Washingtone prirovnáva post k haseniu požiaru, počas ktorého by hasiči museli striedavo pozastavovať svoju prácu. Varuje predovšetkým pred skutočnosťou, že celých 40% obetí pripadá na oblasti, kde nedochádza k liečbe - ľudia teda umierajú doma, čo znamená veľké riziko prenesenia na ostatných a naviac je skomplikovaná jeho detekcia.

Komentár Petra Iskenderova: Američania nútia Európanov dýchať „plyn slobody“
Od júla 2018 vzrástli americké dodávky LNG do Európy o 272%. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Peter Iskenderov (Fond strategickej kultúry)


Nedôvera voči lekárom v tradičných komunitách v kombinácii s nebezpečenstvom násilia, ktoré hrozí zo strany milícií, vedie časť lekárskeho personálu k tomu, že sa snaží zachraňovať životy doslova v utajení.

Od minulého leta podľahlo Ebole 1.073 z 1.672 ľudí, u ktorých bola choroba potvrdená, uvádza Washington Post.

WHO,  je vyzbrojená vakcínou, oproti minulosti zmenila stratégiu, znižuje dávkovanie a rozširuje dostupnosť liečby, načrtáva editorial. Zmieňuje sa však o austrálskom Virologovi Ianovi MacKayaovi, podľa ktorého táto inovovaná stratégia nemôže uspieť, ak sa v oblasti nezlepší bezpečnosť, ľudia to nepocítia a nezačnú zdravotníkom dôverovať. "Vakcína, ktorú ľudia nechcú, alebo nedostanú, nefunguje," cituje Washington Post odborníka.

Zlepšenie bezpečnosti rozhodne nebude také ľahké, obáva sa vplyvný denník. Naznačuje, že povolanie armády do regiónu by mohlo ďalej prehĺbiť nedôveru miestnych komunít, navyše západoafrické úrady počas predchádzajúcich epidémií oneskorene zistili, že nútená karanténa vytvára paniku a je v dôsledku kontraproduktívna.

Dôveru nemožno vynútiť, ale treba si ju získať, deklaruje prestížny server. Tvrdí, že nové prístupy sú zúfalo potrebné, pretože miestne ozbrojené milície svojou činnosťou umožňujú šírenie smrtiaceho vírusu.

Ako varoval odborník Mackay, čas, počas ktorého dochádza k dvom stovkám novo potvrdených nákaz či zaznamenaných úmrtí, sa neustále skracuje, uvádza Washington Post. "Oheň horí," bije na poplach renomovaný denník.