Česká poslankyňa šokuje. Umriem na rakovinu, aj preto chcem eutanáziu, vraví
21 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Možnosti zvoliť si svoju smrť by sa mohli dočkať aj smrteľne chorí pacienti v Česku. Podľa vzoru Luxemburska chce eutanáziu zakomponovať do českej legislatívy poslankyňa Věra Procházková.


Zákon, ktorý by za striktne stanovených podmienok povoľoval aktívnu a pasívnu eutanáziu a asistovanú samovraždu, chce mať poslankyňa hotový do konca roka. V rozhovore pre Blesk povedala, že legalizáciu eutanázie dlhuje svojim zosnulým príbuzným, ale aj sebe. Prezradila, že sama pravdepodobne zomrie na rakovinu a rada by mala možnosť rozhodnúť sama o svojej smrti.


Naposledy sa o eutanázii hovorilo v roku 2016, kedy bol návrh zamietnutý. Aktuálne už nový legislatívny návrh finišujú a má byť predložený už onedlho. Názov tejto novely bude "Zákon o eutanázii a asistovanej samovražde".

Bude však potrebné vysvetlenie týchto pojmov, pretože sa ľuďom často miešajú dohromady. Počas asistovanej samovraždy si jed podá sám pacient, aktívna eutanázia je vykonaná niekym iným. Aktívna eutanázia alebo asistovaná samovražda sa vykonáva za pomoci injekcie či prášku.

Predvečer ekonomickej vojny. Spojené štáty spolu s Čínou vyostrujú situáciu
Spojené štáty podnikli ďalší úder voči Číne ako súčasť obchodnej vojny. Zakázali americkým spoločnostiam predávať svoje výrobky čínskemu gigantovi Huawei, uviedli The Japan Times. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Pravidlá majú byť nastavené jasne - vek nad 18 rokov, žiadni psychiatrickí pacienti a musia to byť skutoční pacienti s nevyliečiteľnou chorobou. Žiadosť musí podať sám pacient a tú potom musí schváliť komisia, ktorá by mala byť zložená z právnikov, lekárov i pacientov.