Predvečer ekonomickej vojny. Spojené štáty spolu s Čínou vyostrujú situáciu
21 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Spojené štáty podnikli ďalší úder voči Číne ako súčasť obchodnej vojny. Zakázali americkým spoločnostiam predávať svoje výrobky čínskemu gigantovi Huawei, uviedli The Japan Times.


Podľa redaktorov publikácie toto zhoršenie naznačuje, že konflikt medzi Washingtonom a Pekingom čoskoro môže dosiahnuť naozaj obrovských rozmerov.

Spojené štáty zhoršili obchodnú vojnu s Čínou, Washington sa rozhodol zahrnúť čínskeho giganta Huawei a 70 spoločností, ktoré sú s ním spojené, do špeciálneho "zoznamu právnických osôb" Ministerstva obchodu USA.

Ako novinári tejto publikácie zdôraznili, znamená to, že americké spoločnosti budú musieť získať zvláštne povolenie od vlády, aby im predávali technické vybavenie. Hoci táto podmienka nie je formálne úplným zákazom, je jej veľmi blízka. Google spravil podobný krok - rozhodol, že nebude u výrobkov Huawei upgradovať užívateľský program Android. Tento krok Trumpovej administratívy, ktorá už dlho zvyšuje tlak na Huawei, sa stal pre čínsku spoločnosť hmatateľným úderom, aj keď to očakával. Práve preto sa začal zásobovať americkými produktami už teraz.

Huawei tvrdí, že vynakladá približne 14% svojho rozpočtu na nákupy komponentov v USA. Partnerské podniky čínskeho obra si ešte nie sú isté, nakoľko rozhodnutie úradov všetko ovplyvní, ale "trhy už oznámili svoj verdikt": ceny akcií mnohých najväčších dodávateľov Huawei, vrátane mnohých japonských podnikov, začali prudko klesať.

Iróniou je, že nová salva Washingtonu v obchodnej vojne je sčasti v čínskom záujme: Huawei plánuje rozšíriť rozvoj svojich vlastných zložiek, ktoré zapadajú do pekinskej stratégie nahrádzania dovozu, aby sa znížila zraniteľnosť čínskych spoločností voči vonkajšiemu tlaku a rozvíjali sa high-tech priemyselné odvetvia. "Z tohto pohľadu americká obchodná vojna nielen potvrdzuje obavy Číny, ale tiež podporuje riešenia, ktoré potrebuje," uviedli autori.

Austrália: Koalícia premiéra Morrisona bude mať po voľbách parlamentnú väčšinu
Konzervatívna koalícia austrálskeho premiéra Scotta Morrisona získala v sobotňajších parlamentných voľbách dostatok kresiel na vytvorenie väčšinovej vlády. Podľa tlačovej agentúry DPA to vyplýva z najnovších údajov ústrednej volebnej komisie, na... Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | tasr


Čína toto "obliehanie" cíti a reaguje na americké opatrenia vlastnými silami - zavádza dodatočné clá na americký tovar. Podľa redakcie The Japan Times to všetko naznačuje, že pravdepodobnosť "reálnej obchodnej vojny" stále rastie. Dôsledky takejto vojny budú extrémne rozsiahle, pretože sa Čína aj Spojené štáty už dokázali predviesť bez ohľadu na svoje záujmy, ako je táto prehľadnosť nebezpečná. "Čaká nás tvrdá jazda," varovali japonské noviny.