Medúza, hmyz a 3D tlačené mäso. Predstavujeme vám jedálniček budúcnosti.
18 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Budúcnosť potravín, ktoré nám ponúkne jedálny lístok o 5, 30 a 150 rokov, sa zdá byť absolútne fascinujúca. Vyzerá to tak, že aj naše stravovacie návyky sa začnú výrazne meniť a prispôsobia sa technologickému pokroku a meniacemu sa životnému prostrediu vo svete. 


Britský supermarket Sainsbury si objednal štúdiu, ktorá má definovať obchodovanie s potravinami v rokoch 2025, 2050 a 2196. Správa na 34 stranách analyzuje potenciál a vývoj obchodovania s potravinami na ďalších 150 rokov.


future food

Nečítajte si to počas obeda.


Predstavte si tradičný rodinný obed, pozostávajúci z medúzy, obloženej hmyzom s pohárom mlieka z rias. Možno si budete pochutnávať na niečom ako mäso z laboratórnych rastlín, alebo iba jednoducho použijete náplasť či intravenóznu tekutinu, ktoré vám poskytnú všetky potrebné živiny. Zatiaľ to neznie príliš chutne.


meduza

Potravinová lekáreň


Jedlo ako liek, už dávno nie je žiadnou novinkou pri uvažovaní o budúcnosti nášho stravovania. Správa sa zaoberá aj významom stravy na naše zdravie a s tým aj spája potraviny s liečivými vlastnosťami, ktoré sa pravdepodobne v nasledujúcich piatich rokoch dostanú značne do popredia.


Bio-obohatené potraviny, ako sú tzv. „Super Mushrooms“ či lososy, ktoré boli kŕmené „na mieru vyrobenou stravou “, ponúknu zákazníkom špecificky formulované extra živiny. Špecializované diéty pre starších ľudí, zamerané na prevenciu proti stareckej demencii či proti poškodeniu niektorých funkcií mozgu, sa stanú bežnou normou už do roku 2025.


friendly food

Jedlo priataľské k našej planéte


V správe sa uvádza, že pri potravinách budeme v budúcnosti svedkami obrovského nárastu počtu vegánskych, vegetariánskych a flexitárskych (čiastočne vegetariánskych) jedál, ako aj zákazníkov, ktorí si budú chcieť kúpovať „potraviny priateľské k našej planéte“.


Predpokladá sa, že až štvrtina Britov budú do roku 2025 vegetariánmi (dnes jednej z ôsmich). V správe sa uvádza, že jedlá sú pre ľudí najjednoduchším spôsobom, ako globálne znížiť svoju uhlíkovú stopu. Modernejšia strava sa stane nevyhnutnosťou, pretože moderný svet sa už teraz významne odkláňa od spotreby mäsa.


Správa pripúšťa, že na doplnenie výživovej medzery a hlavne obsahu našich tanierov, budeme používať najmä výrobky na báze húb, mlieka z rias, kaviár z morských rias alebo hmyz bohatý na bielkoviny. To však budú iba niektoré z náhrad, ktorými naplníme naše chladničky.


Predpokladá sa tiež, že digitálne vylepšenia, ako sú mobilné aplikácie, vypočítajú našu každodennú environmentálnu stopu a zavedú sa do našich jedálníčkov už aj čísla uhlíkovej stopy, podobne ako sú dnes uvádzané kalórie.


3D print food

Ulička v laboratóriu


Supermarket tiež očakáva zavedenie uličky „ laboratórneho pestovania“, kde si zákazníci budú môcť nakúpiť pestované mäso alebo súpravy na jeho domáce pestovanie. „Mäso, ako ho poznáme dnes, by sa v budúcnosti mohlo stať vysoko luxusným produktom,“ uvádza správa. Odborníci sú presvedčení, že potreba “tlačeného” mäsa je už v súčasnoti takmer nevyhnutná.


Očakáva sa, že rastúca populácia dosiahne v roku 2050 až 9 miliárd ľudí, žijúcich na jednej planéte. Priemerný Európan v súčasnosti skonzumuje 80 kg mäsa ročne, zatiaľ čo Severoameričania a Austrálčania zjedia ročne viac ako 110 kg mäsa. Do roku 2050 si teda ľudia budú chodiť do supermarketov “tlačiť 3D mäso”. Zákazníci budú môcť sledovať, ako sa ich mäso “modeluje” priamo v obchode. Tie budú v budúcnosti úplne riadené robotmi a jedinou ľudskou obsluhou budú iba kontrolóri, dohliadajúci na kvalitu potravín priamo medzi malými vyrobnými pásmi v obchodoch.


fishi food

Rôznorodosť jedlých druhov rýb


Tak ako v súčasnosti ohrozuje rýchlo rastúca populácia ekosystémy na celej planéte, nevyhol sa tomu ani morský život. Ten je rovnako ohrozený a aj tu budú čoskoro musieť jedáci rýb hľadať kreatívnu náhradu.


Sainsbury dostala v správe odporúčanie, pristúpiť čo najskôr k predaju „kultúrneho mäsa“, ktoré ponúka autentickejší proteín priamo z oceánov. Hrozba trvalej udržateľnosti pre naše oceány, bude už čoskoro nútiť obchodníkov ponúkať na svojich pultoch namiesto klasických rýb, nové „invazívne druhy“, ako sú napríklad medúzy, morské riasy, porgy, pleskáče, krídlovec či barramundi.


nano food

Budúcnosť potravín


Do roku 2169, teda 150 rokov odo dneška, budeme pravdepodobne prijímať naše kľúčové živiny prostredníctvom implantátov, pričom výživové náplasti a kvapky by mohli nahradiť náš každodenný príjem.


Správa taktiež uvádza, že ľudstvo pristúpi k rekultivácií púští pomocou robotických poľnohospodárov a pokúsi sa obnoviť rovnováhu zeme a zvrátiť zmenu klímy. Nanotechnológia zavedie osobné miniatúrne mikročipové implantáty, ktoré budú monitorovať našu osobnú pohodu a prostredníctvom umelej inteligencie presne určia, aké živiny potrebujeme v každom okamihu.


Celý svet bude v roku 2169 používať poradcov pre osobnú výživu na báze umelej inteligencie, ktorá nám bude nakupovať, pripravovať a upravovať stravu s cieľom optimalizovať naše zdravie. Zabezpečíme si tak presne to, čo budeme potrebovať, čím aj minimalizujeme enormný potravinový odpad, ktorý v súčasnosti produkujeme“ uvádza sa v správe.


Užite si teda chutný kus mäsa, kým ešte môžete.