SaS vyzýva koalíciu na rokovanie o voľbe kandidátov na sudcov ÚS
17 | 05 | 2019 I tasr

Opozičná strana SaS chce rokovať o spoločných kandidátoch na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR aj s koaličnými stranami. Vyzýva predsedov poslaneckých klubov vládnej koalície, ale aj demokratickej opozície na spoločné rokovanie. SaS naďalej trvá na verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Parlament má o nich hlasovať v utorok 21. mája.


Poslankyňa parlamentu Natália Blahová (SaS) pripomenula, že stretnutie v súvislosti s voľbou kandidátov navrhli aj strane Most-Híd, ktorá na návrh nereagovala. "V tejto chvíli teda vyzývam ako predsedníčka poslaneckého klubu SaS predsedov poslaneckých klubov vládnej koalície a demokratickej opozície na spoločné rokovanie," vyhlásila s tým, že ak kolegovia odmietnu rokovať, žiada zástupcov koalície, nech informujú, prečo odmietajú spoluprácu. Blahová vyzýva najmä predsedu poslaneckého klubu strany Smer-SD (Robert Fico, pozn. TASR), aby uviedol svoju predstavu o dotvorení Ústavného súdu SR.

SaS tiež navrhuje, aby sa o kandidátoch hlasovalo verejne. "Bolo by to potvrdením tejto našej dohody o menách spoločne prijateľných kandidátov," priblížil poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS).

Podľa Baránika je potrebné predložiť ešte desiatich kandidátov. "Akýkoľvek nižší počet by bol popretím a nesplnením príkazu, ktorý Národnej rade plynie z ústavy," uviedol. SaS podľa neho vidí medzi uchádzačmi desiatich vhodných kandidátov, apel strany preto smeruje na to, aby nebolo nutné opakovať celý proces ich výberu.

Koalícia zatiaľ neoznámila dohodu na voľbe. Strany však pripúšťajú, že by mohli zvoliť desiatich chýbajúcich kandidátov.

Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov, preto bude ďalšia voľba. V prvom hlasovaní nezvolili nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu SR. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.