Európska komisia si už neškrtne. Merkelová je pri Nord Stream 2 neoblomná
17 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Európska komisia nebude schopná zastaviť výstavbu plynovodu Nord Stream 2 aj napriek prijatiu novej smernice EÚ o plyne, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.


"Projekt je takmer plne schválený. Nová smernica o plyne dáva Európskej komisii viac príležitostí k výhradám. Projektu však nezabráni, "citoval jej slová Handelsblatt.

Kancelárka nazvala Ukrajinu "kľúčovým bodom" pri výstavbe plynovodu. Podľa jej názoru by mal Kyjev zostať ako súčasť tranzitu zemného plynu, a to aj napriek vzniku nového plynovodu.

Nord Stream 2 predpokladá pokládku dvoch plynovodov z pobrežia Ruska cez Baltické more do Nemecka s celkovou kapacitou 55 miliárd kubických metrov ročne. Realizuje ho spoločnosť Nord Stream 2 AG. Gazprom investuje polovicu prostriedkov a zvyšok investujú európski partneri.

Nemecko podporuje výstavbu s dôrazom na komerčné zameranie projektu. Podľa ministra hospodárstva Petera Altmeiera prispeje Nord Stream 2 k stabilizácii dodávok plynu do Európy.

Trump v čase americko-iránskeho napätia rokoval s prezidentom Švajčiarska
Americký prezident Donald Trump a jeho švajčiarsky náprotivok Ueli Maurer sa stretli vo štvrtok vo Washingtone, kde rokovali aj na tému plnenia sprostredkovateľských úloh Švajčiarskom. Biely dom o tom informoval vo vyhlásení, z ktorého citovala... Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | tasr


Do tohoto projektu sa angažuje aj Rakúsko, ktoré má záujem o spoľahlivé dodávky zemného plynu. Povedali ale, že úmysly USA uvaliť sankcie na spoločnosti, ktoré sa zúčastňujú na projekte, "vyvolávajú otázky z hľadiska medzinárodného práva". Ako uviedol šéf rakúskeho koncernu OMV Rainer Seele, Moskva sa dlhodobo etablovala ako spoľahlivý dodávateľ energetických zdrojov.

Projekt je tiež podporovaný Nórskom, ktorého vláda vlastní 30% podielu v Kvaerner - jednej z firiem dodávateľov plynovodu.

Proti Spojeným štátom sa stavia Ukrajina, Poľsko a ďalšie štáty. Podľa kritikov je Nord Stream 2 politickým projektom. Ruské úrady opakovane vyhlásili, že jeho charakter je výhradne komerčný, a cieľom bolo zvýšiť energetickú bezpečnosť Európy.