Veliteľ armády Srí Lanky vystúpil proti americkej vojenskej základni!
15 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Veliteľ ozbrojených síl Srí Lanky, generálporučík Mahesh Senanayake, sa postavil proti podpisu dohody o obrane so Spojenými štátmi, ktorá zaisťuje vytvorenie americkej vojenskej základne na ostrove a jej podporu z ostrovného rozpočtu. Informuje o tom portál lankaweb.com.


"Ako môžeme túto dohodu podpísať? Nesúhlasíme s tým, čo hovorí. Je to ako previesť váš majetok na inú osobu a spáchať samovraždu," povedal veliteľ armády.

Podľa dôstojníka sa po nedávnej sérii teroristických útokov snaží "mnoho regionálnych a svetových mocností využiť súčasnú situáciu, pričom strategicky dôležité miesto Srí Lanky sa využíva pre svoje vlastné účely".

NA PULZE DŇA: Irán oficiálne pozastavil plnenie záväzkov z jadrovej dohody
15 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


V súlade s ustanoveniami návrhu dohody o obrane USA bude musieť Srí Lanka poskytnúť všetky potrebné podmienky pre umiestnenie a údržbu americkej vojenskej základne na svojom území. Zmluva navyše ukladá Srí Lanke povinnosť postaviť sa za Washington, a to v akomkoľvek vojenskom konflikte, čo významne obmedzuje schopnosť ostrovného štátu pre diplomatické manévre.

Ako bolo uvedené v online publikácii Ceylon Today, opakované náznaky srílanského vedenia o možnosti podpísať takúto dohodu vyvolali búrlivú verejnú diskusiu či protesty opozície. Tá zase požadovala, aby vláda zastavila proces vyjednávania týkajúci sa zmluvy, a naznačuje, že ak bude dohoda podpísaná, bude veľmi ťažké ju zrušiť. Podľa väčšiny opozičných strán obranná podkopáva dohodu so Spojenými štátmi.