ORBÁN V BIELOM DOME: Trump ho chválil za migračnú politiku Maďarska
14 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americký prezident Donald Trump privítal v Bielom dome maďarského premiéra Viktora Orbána, jedného z mála európskych štátnikov, ktorý Trumpa podporil ešte počas jeho volebnej kampane v roku 2016. Trump pochválil Orbána za migračnú politiku a povedal, že premiér je tvrdý a uznávaný politik, ktorého kroky v otázke prisťahovalectva sú správne, informuje ČT24.


Orbán podľa šéfa Bieleho domu odvádza skvelú prácu pri riešení migračných problémov a jeho príchod do Bieleho domu považuje za veľkú česť. Maďarský premiér súhlasil s Trumpom v názore, že ich postoje ohľadom migračnej krízy sú rovnaké.

Názor na nekompromisný postup proti ilegálnej migrácii oboch politikov spája. Diplomati však údajne Trumpa varovali, že Orbán podkopáva základy demokratického usporiadania maďarskej spoločnosti a priatelí sa s Moskvou.

Orbánova kritika americko-maďarského miliardára Georgea Sorosa tiež neostala bez odozvy. Republikánsky predseda zahraničného výboru Senátu James Risch poslal minulý týždeň Trumpovi list, v ktorom prezidenta vyzval, aby sa o nevraživosti voči Sorosovi pri stretnutí s Orbánom zmienil.

Maďarský premiér bol do Bieleho domu pozvaný poslednýkrát v roku 2005, podľa denníka The New York Times ho Obamova vláda ignorovala.

Maas považuje boj proti antisemitizmu za hlavnú tému nemeckého predsedníctva EÚ
Boj proti nenávisti voči židom by mal byť ťažiskovou témou nemeckého predsedníctva Európskej rady v druhom polroku 2020. Píše sa to v prejave ministra zahraničných vecí Heika Maasa zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorý podľa denníka... Čítať ďalej
14 | 05 | 2019 | tasr


Orbán je posledným zo stredoeurópskych štátnikov, s ktorými sa šéf Bieleho domu v poslednej dobe stretol. Vo februári rokoval americký prezident s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, začiatkom marca bol hosťom v Bielom dome český premiér Andrej Babiš a pred desiatimi dňami prijal prezident USA predsedu slovenskej vlády Petera Pellegriniho. Už vlani v septembri navštívil Washington poľský prezident Andrzej Duda.

Donald Trump po rokovaní s Orbánom oznámil novinárom,  že sa počas júnového summitu skupiny G20 v japonskej Osake sa stretne s Vladimirom Putinom aj čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Hlavný Putinov poradca v otázkach zahraničnej politiky Jurij Ušakov pritom tvrdí, že Washington o prípravu rusko-amerického summitu Moskvu nepožiadal. "Žiadnu žiadosť sme nedostali," citovala Ušakova agentúra TASS.

Minulé rokovanie Trumpa s Putinom sa uskutočnilo vlani v júli v Helsinkách, prezidenti sa niekoľkokrát stretli aj na medzinárodných konferenciách. Pred desiatimi dňami hovorili Trump s Putinom telefonicky.

So Si Ťin-pchingom bude podľa očakávania amerických novinárov Trump v Osake rokovať hlavne o colnej vojne a novej obchodnej zmluve.