Algoritmus Facebooku označil text americkej Deklarácie nezávislosti ako „nenávistný obsah“
14 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Algoritmy Facebooku rozhodli, že text Deklarácie nezávislosti Spojených štátov amerických, ktorému Trinásť kolónií deklarovalo svoju nezávislosť na Veľkej Británii, porušuje jeho politiku proti nenávistnému obsahu. Na základe toho potom "závadné" príspevky, obsahujúce text kľúčového historického dokumentu, bez milosti odstránili.


Šéfredaktor novín The Vindicator Casey Stinnett popísal tento incident: "Niekde v odsekoch 27-31 Deklarácie nezávislosti napísal Thomas Jefferson niečo, čo Facebook považuje za urážlivé".


The Vindicator chcel svojim čitateľom ponúknuť kompletný text Deklarácie nezávislosti. Hoci sa jedná o relatívne krátky dokument, rozhodli sa ho redaktori publikovať na sociálnej sieti postupne v dvanástich príspevkoch. Každé ráno od 24. júna do 4. júla 2018 tak vystavovali príspevok s určitou pasážou.

Prvých deväť častí bolo publikovaných podľa plánu, ale desiata časť, skladajúca sa z odsekov 27-31, sa na stránke neobjavila. Namiesto toho The Vindicator dostal od Facebooku oznámenia, že príspevok "porušuje štandardy proti nenávistným prejavom".

Facebook neskôr preskúmal rozhodnutie algoritmu a vydavateľom zaslal ospravedlnenie: "Vyzerá to, že sme urobili chybu a odstránili niečo, čo ste zverejnili na Facebooku, hoci to nebolo v rozpore s našimi štandardmi komunity." Tlačová hovorkyňa Sarah Pollack sa snažila situáciu odľahčiť argumentom, že algoritmy spracovávajú milióny správ a občas sa môžu pomýliť.

EÚ zverejnila krajiny oficiálne sa uchádzajúce o sídlo euroúradu práce ELA
Rada EÚ zverejnila v pondelok zoznam členských krajín Únie, ktoré sa oficiálne uchádzajú o sídlo budúceho Európskeho úradu práce (ELA). Bratislava má v tejto súťaži troch ďalších protikandidátov. Čítať ďalej
13 | 05 | 2019 | TASR


Okrem ospravedlnenia a opätovnej publikácie príspevku zrušil prevádzkovateľ najväčšej sociálnej siete tiež všetky opatrenia, ktoré voči vydavateľovi uplatnil. Casey Stinnett však aj po tejto udalosti verejne vyjadroval svoj údiv nad tým, ako cenzorské algoritmy mohli zablokovať slová Thomasa Jeffersona. Epizóda je pre neho pripomienkou toho, že sa noviny "stali závislými, možno príliš závislými" na Facebooku.

Uvedená kauza sa stala ukážkovým symbolom toho, ako mechanizmy, ktoré technologické spoločnosti používajú na reguláciu obsahu, z ktorých mnohé zahŕňajú algoritmy a ďalšie automatizované procesy, môžu mať za následok nepríjemné, až trápne chyby.