Jedno zasadnutie za odmenu 1700 eur? Letisko Piešťany sa odvolá voči rozsudku o 'zlatých padákoch'
13 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Letisko Piešťany, a. s., sa odvolalo voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) v Piešťanoch vo veci vyplatenia odmien vo výške viac ako 38.000 eur bývalému členovi vedenia letiska Vladimírovi Krátkemu. Napriek tomu, že OS tento nárok uznal, Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ako majoritný akcionár trvá na stanovisku, že vyplatenie odmien ľuďom, ktorí priviedli letisko na pokraj zániku, je nehorázne a jednoznačne v rozpore s verejným záujmom.

"Ďalej budeme brániť majetok TTSK. Sme presvedčení, že ľudia, ktorí priviedli toto letisko na pokraj zániku, nemajú morálny nárok na akúkoľvek odmenu. Letisko preto podalo odvolanie voči rozhodnutiu OS, rozhodovať bude Krajský súd v Trnave," povedal predseda TTSK Jozef Viskupič. Bývalý manažment letiska zanechal spoločnosť s celkovým dlhom 2,3 milióna eur a niektorí jeho členovia si súdnou cestou vymáhajú za svoje pôsobenie vysoké finančné odmeny. Celková výška nevyplatených odmien bývalým členom vedenia letiska, aj s úrokmi z omeškania, prekračuje sumu pol milióna eur.

Vladimír Krátky sa ako člen predstavenstva, a. s., zúčastnil na 22 zasadnutiach, v prepočte, ako uvádza Jaroslav Vacek z odboru komunikácie TTSK, jedna jeho účasť vychádza na sumu viac ako 1700 eur. "Nie je jasné, čo vlastne za tie obrovské peniaze robil, keďže letisku žiadnym spôsobom nepomohol, naopak, letisko smerovalo k totálnemu úpadku," doplnil.

V kontraste s prístupom predchádzajúceho vedenia letiska a TTSK súčasní nominanti TTSK v orgánoch letiskovej spoločnosti pracujú bez nároku na o predmenu. Nové vedenie za aktívnej spolupráce ostatných dvoch akcionárov - mesta Piešťany a Ministerstva dopravy a výstavby SR -začalo letisko manažérsky riadiť a modernizovať. Letisku sa za niečo vyše roka podarilo získať historicky prvé charterové lety a minulý víkend sa na letisko vrátili aj letecké dni – Festival letectva Piešťany. TTSK plánuje v spolupráci so Slovenskou leteckou agentúrou festival organizovať aj v ďalších rokoch.