Danko: Misia našich vojakov na Cypre má svoj význam
13 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

Misia našich vojakov na Cypre má svoj význam. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v pondelok na vernisáži fotografickej výstavy s názvom Vďaka slovenským vojakom za ochranu mieru na Cypre. Tú otvoril vo foyer NR SR v Bratislave spolu s predsedom Parlamentu Cyperskej republiky Demetrisom Syllourisom.


 

"Nik na území Slovenskej republiky nepochybuje o tom, že je dôležité, aby sme pomáhali našim cyperským priateľom v tom, aby dokázali obhájiť svoju pozíciu, aby sme im pomohli v tom, aby sa obsadenie ich územia nerozširovalo a do budúcna sa z pozície OSN tento problém vyriešil," konštatoval Danko.

Výstava prostredníctvom série fotografií približuje misiu príslušníkov Ozbrojených síl SR vo vojenskej operácii UNFICYP. „Je vyjadrením úcty a vďaky misii slovenských vojakov na našom území a ocenením významného príspevku Slovenska k vytvoreniu mierového sektora,“ uviedol Syllouris a podčiarkol skutočnosť, že výstava sa nachádza v priestoroch slovenského parlamentu. „Udalosti, ako tá dnešná, prispievajú a posilňujú vzájomnú spoluprácu, priateľstvo a konštruktívny vzťah medzi našimi národmi. Ctíme si tisíce vojakov, ktorí prišli ako mieroví vojaci na naše územie, slúžili, slúžia a možno budú slúžiť aj v budúcnosti a udržovať stabilitu a mierový proces,“povedal predseda cyperskej Snemovne reprezentantov a spomenul rok 1974, „agresiu a okupáciu Cypru zo strany Turecka“. „Mierové sily mali za úlohu zabrániť obnoveniu konfliktu a okrem iného udržiavať prímerie v 180-kilometrovej nárazníkovej zóne,“ pripomenul Syllouris s tým, že vojaci v operácii UNFICYP monitorujú a kontrolujú dodržiavanie zóny prímeria, poskytujú humanitárnu pomoc obyvateľom enklávy, napomáhajú v pátraní po nezvestných vojakoch, zabezpečujú a garantujú bezpečný prechod osobám cez nárazníkovú zónu.

Výstavu na počesť príslušníkov OS SR, ktorí boli súčasťou mierových síl OSN na Cypre, zorganizoval cyperský veľvyslanec na Slovensku Michalis Stavrinos. „Cyperská republika, malý a prakticky neozbrojený európsky štát, sa v roku 1974 stal obeťou nezákonnej invázie. Odvtedy je tretina jeho územia okupovaná zo strany najväčšej armády v širšom regióne - Tureckom. Táto agresia je pôvodcom masívneho porušovania ľudských práv, hovoríme o následkoch v podobe smrti tisícov nevinných ľudí, vrátane civilistov, žien a detí. Viac ako 2000 ľudí je dodnes nezvestných,“ uviedol v príhovore a pripomenul aj nútené vysídlenie viac ako 200.000 občanov a „premenu“ďalších tisícov na enklávové osoby, z ktorých len zlomok prežil etnické čistky okupačných síl. „Zločiny agresie Turecka voči Cypru zostávajú napriek jasným porušeniam medzinárodného práva, Charty OSN a práva medzinárodných zmlúv dodnes nepotrestané,“ zdôraznil Stavrinos a podčiarkol dôležitosť mierovej misie OSN UNFICYP, ktorá bola založená v marci 1964 na žiadosť vlády Cyperskej republiky.

Slovensko je zapojené do mierovej operácie UNFICYP od roku 2001. Na Cypre aktuálne pôsobí 242 príslušníkov OS SR. „Od októbra 2018 slovenské jednotky prevzali aj vedenie v sektore 4. Celkový počet slovenských vojakov, ktorí slúžili na Cypre, je viac ako 3300 vojakov,“ doplnil Stavrinos s tým, že návštevník výstavy môže na vybraných fotografiách vidieť prezentáciu multidimenzionálnych a komplexných misií, vykonaných mierovými silami SR. „Po skončení súčasnej výstavy, ktorá potrvá do konca mája, usporiada cyperská strana rovnakú výstavu priamo na pôde Snemovne reprezentantov v Nikózii,“ dodal.