Čína investuje do námorníctva. V tajnosti buduje mocnú zbraň novej generácie. Boja sa Američanov?
13 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Čína pravdepodobne stavia novú lietadlovú loď. Ukazujú to satelitné snímky jednej z najdôležitejších čínskych lodeníc. Čína by sa touto loďou chcela postaviť tomu najlepšiemu, čo má USA k dispozícii. Informovala o tom televízia CNN.


Obchodný satelit spoločnosti Maxar Technologies zachytil nezvyčajnú aktivitu v prístave Ťiang-nan, čo je jeden z najväčších prístavov Číny. Think-tank Centre for Strategic and International Studies zanalyzoval tieto fotky a dospel k záveru, že Čína stavia novú masívnu lietadlovú loď novej generácie.

Hoci fotky nie sú perfektné, je možné na nich vidieť nové obrovské montážne zariadenia, kúsky lodi, či zužujúci sa predok. Komponenty hlavného trupu sú čiastočne zakryté mrakom, ale zdá sa, že sú asi 40m široké.

"Existujú dôkazy o tom, že sa pracuje na budovaní veľkých lodí či zaplaviteľných nádrží," uvádza správa CSIS. Analytik CSIS Mathew Funaiole je presvedčený, že nová lietadlová loď čínskeho námorníctva je "typ 002".

Čína má zatiaľ k dispozícii len jednu lietadlovú loď triedy typu 001A, Liao-ning. Zároveň testuje ďalšiu loď podobného typu, ktorá by do služby mala nastúpiť až v roku 2020. Reuters poznamenáva, že obe tieto lode sú v porovnaní s leteckými loďami USA pomerne malé a môžu niesť o polovicu menej letectva.

Čína tak teraz patrí do "druholigového" klubu krajín s leteckými loďami ako je Veľká Británia, India alebo Španielsko. Do "prvoligového klubu", čo sa týka leteckých lodí, dnes patrí v podstate len USA a Francúzsko. Čína by sa práve svojou treťou lietadlovú loďou do tohto klubu mala dostať.

CSIS vo svojej správe napísal, že "konvenčne poháňaný typ 002 bude väčší ako jeho predchodcovia a bude obsahovať elektromagnetický katapult a spúšťací systém." O katapultovacom systéme a väčšom rozmere lode hovorí aj správa Pentagonu. Očakáva sa, že by táto loď mohla mať hmotnosť približne 80 000 až 85 000 ton a do prevádzky by mala byť uvedená v roku 2020.

VIDEO: Čína ukázala prvú vlastnú lietadlovú loď
23 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič
?fbclid=IwAR0o9-UimMHFWDf_kxuoW5XwlwfpPpk9ZL9sScrILWw918fHbpzgG35Fmxg

Táto loď bude menšej hmotnosti než americkej lietadlové lode, preskočí aj francúzsku lietadlovú loď Charles de Gaulle, ktorá váži 42 500 ton. "Akonáhle bude dokončená, prekoná všetky vojnové lode z akejkoľvek ázijskej krajiny, vrátane Indie a Japonska," povedal bezpečnostný analytik Ian Storey z inštitútu ISEAS.

Podľa analytikov je to ďalší náznak toho, že Čína sa chce stať dominantnou v námornej sile. Čína to považuje za otázku národnej bezpečnosti. Bývalý čínsky admirál Wu Šeng-li, ktorý je považovaný za architekta modernizácie čínskeho námorníctva, poukázal, že tie najnebezpečnejšie a najúspešnejšie invázie do Číny boli z mora. Čína sa pokúša zabrániť tomu, aby sa to znovu opakovalo.

Vďaka svojim masívnym investíciám má Čína teraz viac lodí aj ako USA. Jedná sa však o menšie plavidlá, ktoré USA ani neuvádza vo svojich zoznamoch obranných námorných síl. USA ma stále viac lietadlových lodí, celkovo 11, pričom ďalšie sú na ceste. Čínski analytici odhadujú, že Čína ich potrebuje aspoň šesť.