VIDEO: Čína ukázala prvú vlastnú lietadlovú loď
23 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Čína zverejnila video na ktorom ukazuje prvú doma postavenú lietadlovú loď v akcii počas skúšok aj so vzlietajúcimi stíhačkami. Očakáva sa, že nové 77 000 tonové plavidlo typu 001A, bude uvedené do prevádzky už v tomto roku. Zábery ukazujú ako plavidlo prešlo svojou poslednou piatou skúškou.

 „Lietadlová loď podstúpila úplné testovanie s demonštráciou svojho veliteľského systému a bojových kapacít,“ uviedla s odkazom na správu čínska CCTV. Pokusy sa uskutočnili pri pobreží severovýchodného prístavu Dalian.

Plavidlo vyvinuli komplexnou modernizáciou pôvodne prvej takejto čínskej lietadlovej lode Liaoning, ktorá bola v 80. rokoch postavená v Sovietskom zväze ako materská loď triedy Kuznecov.



Očakáva sa, že typ 001A, ktorý je potrebné ešte pomenovať, nebude zatiaľ prezentovaný počas každoročnej prehliadky flotily, pri príležitosti 70. výročia čínskeho námorníctva. Tohtoročnej prehliadky sa zúčasní asi 32 čínskych vojenských plavidiel, vrátane prvej lietadloej lode „Liaoning“, ako aj ďalších 10 zahraničných plavidiel.

Pôvodne sa predpokladalo, že lietadlová loď bude zaradená do aktívnej vojenskej služby až v roku 2020. Nový odhad však už hovorí o októbri tohto roku, kedy by sa už úplne funkčné plavidlo malo predstaviť na veľkých oslavách 70. výročia krajiny.

Typ 001A je vylepšená verzia ‘Liaoning", ktorú v aukcii odkúpila v roku 1998 Čína od Ukrajiny za 20 mil. USD, keď plavidlo ostalo Ukrajine po rozpade Sovietskeho zväzu a tá nenašla financie na jej dokončenie.

Liaoning sa momentálne používa ako výcvikový stupeň pre posádky lietadlových lodí a očakáva sa, že bude čoskoro vyradená z prevádzky. Nadchádzajúci vylepšený typ 001A je určený do aktívnej služby vojenského námorníctva Číny.

Typ 001A dokáže vyvinúť rýchlosť až 31 uzlov (57 km/h) a jej celkový objem predstavuje okolo 70 000 ton. Loď predstavuje iba jeden z mnohých prvkov čínskeho námorníctva, ktorými Peking v súčasnosti disponuje. Do roku 2035 chce Čína dovybaviť svoju flotilu až šiestimi lietadlovými bojovými plavidlami, vrátane štyroch s jadrovým pohonom.

Vo výstavbe je už ďalšia lietadlová loď typu 002, ktorá má byť modernejšou verziou typu 001. Tá bude obsahovať aj tri parné katapulty, ktoré umožnia stíhačkám vzlietnuť s ťažším nákladom. Jej spustenie do prevádzky sa očakáva v roku 2023.