Volvo to hrá na obe strany. V Poľsku im neprešla progresívna reklama
10 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Švédska automobilka Volvo, ktorú vlastnia od roku 2010 Číňania, podporuje ústretovú politiku k rodičom.


Zamestnanci, ktorí sa stali rodičmi, majú platenú starostlivosť po dobu šiestich mesiacov. Reklama bola prezentovaná na stránke spoločnosti Volvo s karikatúrou.

Text reklamy hovorí: "Dávate prednosť kariére alebo svojej rodine? Od teraz si môžete splniť oboje v spoločnosti Volvo, pretože pracovníkom ponúkame v regióne EMEA šesť mesiacov platenej rodičovskej dovolenky, bez ohľadu na pohlavie." Reklama ukazuje ako sa dvaja homosexuálni muži držia za ruky a dievča riadi Volvo.

Na oficiálnych stránkach Volvo sú zobrazené prominentné dve ženy, ktoré sú zrejme lezbičky, s dieťaťom v aute. Zdá sa, že typická rodina v regióne EMEA sa pre spoločnosť Volvo skladá z dvoch homosexuálov alebo lesbických žien.

Zaujímavé je však odlišná rodičovská kombinácia zobrazená na stránke POLISH SCORE spoločnosti Volvo. Namiesto dvoch homosexuálov je pár zobrazený ako otec a matka stojaci pred chlapcom, ktorý riadi Volvo.

Prečo sa líši reklama práve v Poľsku? Očakávali negatívne reakcie, keby sa ukázalo, že sú dvaja rodičia rovnakí? Pretože Poliaci stále myslia "normálne"? V pravidlách pre komentáre spoločnosti VOLVO sa varuje, že odstráni všetky "negatívne" komentáre, ktoré porušujú ich "pravidlá sociálnych médií". Čo je pre VOLVO negatívne?

Komentár Rafaela Rafaja: V priemere zarábame o 40% menej ako by sme si zaslúžili
Pätnásť rokov členstva Slovenska v EÚ Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Rafael Rafaj, riaditeľ Inštitútu národnej politiky


Poľské komentáre na poľskej stránke VOLVO boli plné vtipných komentárov ohľadom rozdielu medzi reklamou pre Poľsko v iných krajinách. Jeden z komentárov znie: "Dobrá práca, že ste neskopírovali túto zlú schému z oficiálnych stránok VOLVO."

Vo veľa krajinách EÚ sa zmenili zákony v tejto oblasti. Nie je to už otec a matka, ale rodič 1 a rodič 2. Termíny "otec" a "matka" boli odstránené z oficiálneho jazyka a ktokoľvek môže byť "rodič", bez toho by bol biologický. Spolkový snem v Nemecku zmenil zákon a v pase či ďalších dokumentoch môžete uviesť nielen "muža" a "ženu" ako pohlavie, ale aj "iné". Rodný list neuvádza pohlavie novorodenca. Aké pohlavie má dieťa a časom môžu určiť rodičia. Kam to smeruje, naozaj nevieme.