ROZHOVOR: Nechcela som byť súčasťou Hlinových plánov, preto Kresťanská Únia, tvrdí Anna Záborská
10 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Anna Záborská je dcérou niekdajšieho významného politika Antona Neuwirtha a manželka architekta Vladimíra Záborského (syna akademického maliara Ladislava Záborského). Je predsedníčkou Slovenskej spoločnosti pre rodinu, predsedníčkou Paneurópskej únie na Slovensku a členkou Predsedníctva Fóra života. V súčasnosti je poslankyňou Európskeho parlamentu a predsedníčkou strany Kresťanská únia. Zhovárali sme s ňou o dôvodoch odchodu z KDH.


30 rokov ste boli v KDH, dokonca ste ho spoluzakladali. Prečo ste z neho odišli?


Z KDH sa mi neodchádzalo ľahko. Dlho som váhala, či mám – či môžem opustiť stranu, ktorej čestným predsedom bol môj otec, stranu, v ktorej mám mnoho priateľov a súpútnikov. Nakoniec som sa rozhodla odísť. KDH totiž posledné roky neprichádza so žiadnymi vlastnými témami ani návrhmi konkrétnych riešení pre bežného človeka. Jeho programové dokumenty už nie sú ničím viac, než len propagačnými letáčikmi.


 

KDH Vás odmietlo dať na kandidátku do eurovolieb, pričom máte za sebou podporu desiatok tisíc voličov. V roku 2014 ste vo voľbách získali viac ako 42 tisíc krúžkov. Prečo sa k Vám takto zachovali?

Dôvodom bolo nové pravidlo, ktoré navrhol predseda Hlina a ktoré malo jediný cieľ: mne a ďalším jeho kritikom znemožniť uchádzať sa o dôveru voličov vo voľbách. Nebola za tým kritika alebo výhrady k mojej práci. Naopak, za tú ma všetci vo vedení KDH chválili a vyslovovali mi uznanie. Ale jednoducho, politicky som sa v strane ocitla na zozname „nechcených“. A nemá zmysel nasilu zotrvať tam, kde človeka nechcú.

 

Namiesto Vás však nominovali do eurovolieb Jána Figeľa, ktorý v roku 2016 potopil KDH. Ako ste sa vtedy cítili?

Nerada by som kritizovala iných kandidátov, hodnotenie nechám na voličov vo voľbách. Je však pravdou, že KDH malo problém získať ľudí na kandidátku a jedného kandidáta prehovorili len v deň schvaľovania kandidačnej listinykeď ráno podpisoval prezenčku.

 

Je to znakom, že KDH je už personálne vyprázdnené a ľudia z neho v húfoch odchádzajú?

Hlavným dôvodom odchodov je oslabovanie demokracie vo vnútri strany. Posledným príkladom bolo práve schvaľovanie kandidačnej listiny do eurovolieb. Po prvýkrát počas 29-ročnej histórie KDH nemohli členovia celoslovenskej rady vôbec navrhovať kandidátov na poslancov. Takáto centralizácia kľúčového rozhodovania o personálnych návrhoch je v KDH bezprecedentná. Žiaden člen rady KDH nemohol dokonca ani len zmeniť poradie kandidátov, na ktorom sa dohodlo večer predtým 11 členov predsedníctva. Hlasovalo sa len o tom, kto bude jednotka a dvojka.

 

Hlina teda robí v KDH to, čo robí Matovič v OĽANO? Centralizuje všetko rozhodovanie len na seba?

Súvisí to možno s tým, že páni Hlina a Matovič postupne pripravujú predvolebnú koalíciu KDH a OĽANO pre voľby do Národnej rady. Odkedy som to pochopila, moje rozhodovanie je omnoho slobodnejšie. Títo páni ma pre svoje plány nepotrebujú a ja nechcem byť ich súčasťou.

Rozhodli ste sa spolu s Branislavom Škripekom a Richardom Vašečkom založiť novú stranu pod názvom Kresťanská únia. Kandidujete všetci do eurovolieb?

Ja a Branislav Škripek sme ešte v minulých voľbách kandidovali ako konkurenti na dvoch rôznych kandidátkach. Teraz kandidujeme do Európskeho parlamentu spoločne na jednej kandidátke Kresťanskej únie, čomu sa naozaj veľmi teším. Spolu s nami sú na kandidátke ďalší šikovní ľudia – Lýdia Pilková, ktorá sa dlhodobo venuje službe hendikepovaným deťom, poslanec mesta Trenčín a člen kapely Lámačské chvály Lukáš Ronec, poslanec Košického samosprávneho kraja Martin Smrčo a ďalší zástupcovia novej generácie politikov. Richard Vašečka nás plne podporuje, ale sám nekandiduje, ďalej pôsobí ako poslanec NR SR.

Na čele kandidátky KDH je Ivan Štefanec, ktorý sa v minulosti otvorene vyjadril, že podporuje registrované partnerstvá. Je na kandidátke Kresťanskej únie tiež niekto taký?

V Kresťanskej únii nenájdete ľudí, ktorí by akceptovali registrované partnerstvá. Všetci naši kandidáti podporujú prirodzenú rodinu a manželstvo ako zväzok medzi mužom a ženou. U nás sa voliči nemusia báť, že ich hlas nakoniec skončí u liberálneho kandidáta, alebo že mu niekto po svojom zvolení prepustí mandát.

Aké sú Vaše hlavné programové priority do Európskeho parlamentu?

Mnohí z nás veľmi citlivo vnímajú ohrozenie kresťanských hodnôt na Slovensku a v Európe. Preto ako Kresťanská únia budeme odvážne a nahlas presadzovať tieto hodnoty aj na európskej úrovni. Budeme bojovať za ľudskú dôstojnosť a obhajovať manželstvo ako zväzok medzi mužom a ženou. Budeme žiadať, aby kvalita potravín bola na Slovensku rovnaká ako v západných štátoch Európskej únie. Budeme chrániť život a pomáhať rodinám - mladým a začínajúcim, tým, ktoré sú z rôznych dôvodov neúplné, ale aj seniorom, ktorí často žijú z veľmi nízkeho dôchodku.