USA vs. Irán. Na koho stranu sa postaví Európska únia?
10 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Ak EÚ nechce, aby jej zahraničná politika bola diktovaná Washingtonom, potom musí podporiť Irán a nepripojiť sa k americkým sankciám, napísal Handelsblatt.


Tak by Teherán mohol konečne zrušiť jadrovú dohodu a obnoviť svoj jadrový program, čo povedie k prudkému nárastu napätia v celom regióne, varoval denník.

Európska zahraničná politika prechádza testom svojej sily, napísal Handelsblatt. Donald Trump "oklamal" EÚ tým, že jednostranne odstúpil od jadrovej dohody s Iránom a teraz vyvíja tlak na islamskú republiku prostredníctvom sankcií.

Publikácia uviedla, že popri "vyjadrení znepokojenia" ohľadom jednostranných akciách Washingtonu, sa EÚ v ničom nestavia proti Trumpovi. Teheránu takéto vyhlásenia nestačia - vláda musí objasniť svojmu obyvateľstvu, prečo by sa mala naďalej držať jadrovej dohody v podmienkach, kedy je vývoz ropy a obchod s Iránom stále nedostupný.

ROZHOVOR: Nechcela som byť súčasťou Hlinových plánov, preto Kresťanská Únia, tvrdí Anna Záborská
Anna Záborská je dcérou niekdajšieho významného politika Antona Neuwirtha a manželka architekta Vladimíra Záborského (syna akademického maliara Ladislava Záborského). Je predsedníčkou Slovenskej spoločnosti pre rodinu, predsedníčkou Paneurópskej... Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Handelsblatt napísal, že kvôli tlaku USA sú dodávky ropy narušené a iránsko-európske obchody sú zrušené. Odborníci opakovane potvrdili, že Teherán zastavil proces obohacovania uránu a svoj program na stavbu jadrových zbraní.

Šesťdesiatdňové ultimátum Hasana Rúhániho ukázalo, že EÚ, Rusko a Čína by mali naďalej dodržiavať dohody a brániť sa pred americkými sankciami, čo je prioritným signálom pre EÚ.

EÚ musí spoločne s Čínou a Ruskom odolať americkému embargu a naďalej nakupovať iránsku ropu, rozvíjať spoločné obchodné projekty a vykonávať finančné operácie. Pretože ak Irán nakoniec odstúpi od dohody a obnoví svoj jadrový program, povedie to k destabilizácii celého regiónu. Ako noviny poznamenali, susedia Iránu výrazne posilnili svoje vojenské sily. Spojené štáty poslali svoju lietadlovú loď do Perzského zálivu.

Handelsblatt zdôraznil, že za "múdrymi slovami" Že ak si chce Európa zachovať naďalej jadrovú dohodu a zachovať jej význam pre mier mala by zvážiť bezprostredné opatrenia: Irán by mal byť ekonomicky stabilizovaný a potom by mala byť dohodnutá bezpečnostná koncepcia pre celú oblasť.

Ak sa tak nestane, bude región čeliť novej vojne v Perzskom zálive. EÚ preto naliehavo potrebuje zaujať rozhodný postoj a prispieť k zníženiu napätia.