Komentár Dmitrija Sedova: Trumpove ekonomické úspechy mu dávajú šancu v roku 2020
10 | 05 | 2019 I Dmitrij Sedov (Fond strategickej kultúry)

Súboj v prezidentských voľbách v USA bude aj tak vyhrotený


Minulý piatok Ministerstvo práce USA uviedlo, že počet pracovných miest v krajine sa v prvom štvrťroku tohto roka zvýšil o 263 000 a úroveň hodinovej mzdy len v apríli vzrástla o dve desatiny percenta. Nezamestnanosť v USA klesla na úroveň 3,6%, čo je rekordný ukazovateľ za posledné polstoročie.


Akciový index Dow Jones vzrástol na rekordné maximum a hrubý domáci produkt (HDP) USA sa zvýšil v prvom štvrťroku tohto roka o 3,2%. Hlavný politický komentátor Sinclair Broadcast Group a bývalý poradca Trumpa Boris Epstein v rozhovore pre NBC News vyhlásil : „Zatiaľ čo demokrati rozmýšľajú o socializme a strácajú čas tým, že kritizujú prezidenta, Trump znižuje dane a oslabuje štátnu reguláciu“ .


Za éry administratívy prezidenta Trumpa sa v Spojených štátoch započal hospodársky rast. V súčasnosti veľká časť obyvateľstva USA podporuje ekonomický kurz, ktorý si administratíva vytýčila. Vo voľbách v roku 2020 nebude pre demokratov ľahké ponúknuť voličom lepšiu variantu ekonomického programu.


Nový prieskum, ktorý uskutočnila spravodajská televízia CNN ukázal, že 56% Američanov súhlasí s Trumpovou hospodárskou politikou. Výsledok prieskumu bol zverejnený vzápätí po správe, v ktorej sa uvádzalo, že americká ekonomika rástla oveľa lepšie, ako sa očakávalo.


Pozícia Trumpa - prezidenta nie je taká jednoduchá. Jeho celková voličská podpora je nižšia, ako jeho podpora v ekonomických otázkach. Riaditeľ pre riadenie a rozpočet administratívy Bieleho domu Michael Mulvaney, ktorý sa k tejto situácii vyjadril, však dúfa, že voliči vo voľbách v roku 2020 budú mať tendenciu podporiť prezidenta, aj napriem tomu, že s ním vo všetkom nesúhlasia (podľa prieskumu viac ako 54% Američanov si zachováva negatívny pohľad k práci prezidenta Trumpa). "Ľudia budú hlasovať aj za niekoho, kto sa im nepáči, ak je to pre nich výhodné ", hovorí Mulvaney. Podľa prieskumu CNN , dokonca aj medzi tými, ktorí vo všeobecnosti Trumpa nepodporujú, 20% schvaľuje jeho ekonomickú politiku.



Je pravda, že čísla kolíšu. Začiatkom roku 2019, keď vypukol konflikt medzi Trumpom a Kongresom v súvislosti s výstavbou múru na hranici s Mexikom a vláda bola dočasne „zatvorená“ podpora prezidenta USA výrazne poklesla.


V prvých troch mesiacoch roku 2019 sa výrazne zvýšili Trumpove preferencie medzi mladými, farebnými, nezávislými podnikateľmi a ženami. Všetci patria k skupinám, ktoré najcitlivejšie reagujú na situáciu na trhu práce a pozitívne reagujú na jej zlepšenie. 


Prieskum taktiež zaznamenáva mierny nárast Trumpových preferencií na základe výsledkov jeho politiky v oblasti zdravotníctva, imigrácie a zahraničných vzťahov. Polovica Američanov zdieľa názor, že si plní svoje predvolebné sľuby.


To všetko dáva Donaldovi Trumpovi šancu byť opätovne zvolený v roku 2020. Očakáva sa však, že boj proti budúcemu kandidátovi z Demokratickej strany v prezidentských voľbách v USA v roku 2020 bude vyhrotený. Napríklad, Joe Biden by dnes získal 51%, Bernie Sanders - 50% a Kamala Harris - 49%.


Do volieb, samozrejme, zostáva ešte veľa času a zmeny sú možné v každom smere. Jednak Trumpove správanie je niekedy ťažké vysvetliť. Niekedy akoby pohŕdal očividnými ekonomickými úspechmi svojej administratívy a málo sa na ne odvolával. Namiesto toho sa zapája do zbytočných diskusií s demokratmi, doslova ignorujúc tendenciu voličov zamerať sa na dobré správy.


Ak by Trump venoval aspoň jeden deň v týždni verejnej interprepácii svojho úsilia zameraného na dosiahnutie zvýšenia počtu pracovných miest, boja s nezamestnanosťou a poskytol ho v zmysluplnej a podrobnej forme, tak by mu to pomohlo zvýšiť celkovú podporu zo strany Američanov. Na to, aby vyťažil svoj politický kapitál z ekonomických úspechov by sa mal Trump zamerať na konštruktívny rozhovor zameraný na rast zamestnanosti a zníženie nezamestnanosti. Každý iný prezident by využil tento výhodný okamih vo svoj prospech, ale Trump to nerobí. Je však ochotný reagovať na nepodstatné titulky v médiách, pretože má pôžitok zo svojej moci, keď je v žiari reflektorov. Možnosť posilniť svoju pozíciu prostredníctvom ekonomického úspechu sa stane skutočnosťou, len vtedy, keď s týmito faktami bude pracovať“ - hovorí jeden z politických technológov Republikánskej strany Ron Bongi.