Ako vo Vietname? Historik varuje pred provokáciou, ktorá môže rozpútať vojnu
10 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton vyvoláva silné emócie, súhlasné aj nesúhlasné, konštatuje komentátor a vojenský historik Max Boot. V komentári pre server Washington Post však pripúšťa, že Boltonov dopad je oveľa nejednoznačnejší, než mnohí očakávali.


Bolton podľa historika zohráva pozitívnu úlohu v otázke Severnej Kórey, ale je nebezpečnou a destabilizujúcou silou vo formulovaní americkej politiky voči Iránu. "Bolton je skeptický voči rokovaniam s diktátormi, ale vie, že nemôže jednoducho odmietať rozhovory so Severnou Kóreou vzhľadom na to, koľko politického kapitálu jeho šéf do týchto neproduktívnych rokovaní investoval," píše Boot. Pripomína, že aj potom, čo Kim Čong-un minulý týždeň vykonal ďalší raketový test, Trump na Twitteri napísal, že za severokórejským vodcom stojí.

Ak by svoju náklonnosť takému tyranovi, ktorý je navyše zodpovedný za smrť amerického študenta Otta Warmbiera, vyjadrila Hillary Clintonová, Bolton by zaiste burácal v éteri, domnieva sa komentátor. Dodáva, že teraz ale musí Bolton schovať jazyk za zuby a za svojie masívne fúzy a v zákulisí pracovať na tom, aby zabránil nevýhodnej dohode, ktorá zaviaže Spojené štáty uvoľniť sankcie voči KĽDR, prípadne i stiahnuť svoje vojská z Južnej Kórey výmenou za prázdny prísľub severokórejcom o vytvorení denuklearizovaných zón.

Bolton sa často odvoláva na líbyjský model vytvorenia denuklearizovaných zón, ale vzhľadom k tomu, že bol líbyjský vodca Muammar Kaddáfí zvrhnutý a zabitý, Kim nebude mať o podobnú dohodu záujem, konštatuje Boot. Je presvedčený, že Bolton nabádal Trumpa, aby opustil hanojský summit, keď tu Kim neponúkol plné odzbrojenie, a od tej doby vyžaduje, aby pred ďalším americko-severokórejským summitom KĽDR poskytla "jasné náznaky", že sa rozhodla zbaviť jadrových zbraní.

Nie je teda prekvapujúce, že Kim označuje Boltona za "nevidiaceho" a príležitostne sa od neho dištancuje aj sám Trump, uvádza historik. Domnieva sa, že poradca pre národnú bezpečnosť však hrá dlhodobú hru a dúfa, že Trumpa nakoniec jeho zbytočný románik s Kimom omrzí, vráti sa rétorike o "ohni a zlobe" a treba skutočne podniknúť preventívny úder na KĽDR, ktorý Bolton tak presadzoval pred svojím vymenovaním do funkcie v marci 2018.

"Rozpútanie druhej kórejskej vojny by bola hrozivá chyba," deklaruje Boot. Na druhú stranu sa však domnieva, že Bolton hrá pozitívnu úlohu, keď bráni Trumpovi urobiť rozsiahle ústupky diktátorovi.

Za oveľa znepokojujúcejší označuje komentátor Boltonův vplyv na politiku voči Iránu. Bolton dlhodobo obhajuje americký vojenský zásah proti tejto krajine. Minulý rok vyvolal obavy v Pentagone, že sa snaží takúto operáciu urýchliť, keď si vyžiadal analýzu vojenských možností, ktoré voči Iránu pripadajú do úvahy. Dodáva, že tieto obavy priživilo aj video zverejnené na 40. výročie iránskej revolúcie, v ktorom varoval ajatolláha, že mnoho ďalších výročí už oslavovať nebudú.

Boltonovým jastrabím radám načúva Trump v prípade Iránu viac než ohľadom KĽDR, konštatuje historik. Pripomína, že súčasný prezident odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú dohodol jeho predchodca Barack Obama - hoci bola oveľa reštriktívnejšia než čokoľvek, čo sa Trumpovi podarilo získať od Pchjongjangu. Bez ohľadu na to, či ju Teherán plnil.

"Teraz, na Boltonové naliehania, stupňuje Trump sankcie proti Iránu, ruší výnimky, ktoré umožňovali niektorým krajinám nakupovať jeho ropu, a označuje Iránske revolučné gardy za teroristickú organizáciu," pokračuje komentátor. Podotýka, že Trump stále nezašiel tak ďaleko, ako Bolton požaduje.

Vlani v septembri Bolton vyhlásil, že americkí vojaci by mali zostať v Sýrii tak dlho, dokiaľ z nej neodídu iránske jednotky, avšak o tri mesiace neskôr Trump oznámil okamžité stiahnutie vojsk zo Sýrie, čím krajinu prenechal Iránu a Rusku, pripomína historik. Dodáva, že Bolton predstieral, že je s Trumpom v zhode, načo sa mu podarilo prezidenta presvedčiť, aby v Sýrii ponechal aspoň menšie kontingenty.

Americká konfrontácia s Iránom sa vyhrotila v nedeľu, kedy Bolton oznámil, že Pentagon v reakcii na množstve nepriateľských signálov vysiela do Perzského zálivu bojovú skupinu lietadlovej lode, a hoci uistil, že USA neusilujú o vojnu s Iránom, sú pripravené odpovedať na akýkoľvek útok, poukazuje Boot. Vysvetľuje, že takýmto agresívnym akciám sa snažil brániť bývalý americký minister obrany Jim Mattis, ale po jeho odchode má Bolton voľnú ruku.

Trumpová administratíva hovorí o tom, že má isté informácie, zrejme od Izraela, o možnom ohrození amerických vojakov v iránskom regióne. Jej predstavitelia hovoria aj o iránskych väzbách na al-Kájdu, pripúšťa komentátor. Nevyvracia pravdivosť týchto informácií, ale dodáva, že z nich ani nie je možné urobiť zásadné závery, pretože Trump a jeho tím sa v bezprecedentnej miere uchyľujú ku klamstvám. Bolton sám v minulosti prekrúcal spravodajské informácie, aby ospravedlnil americké kroky voči Iraku a Kube.

Existujúce akcentovanie iránskej hrozby niektorým analytikom pripomína udalosti, ktoré viedli k vojne v Iraku, ktorá bola jasnou chybou, čo Bolton stále odmieta. Za rozdiel považuje skutočnosť, že Trump oproti Georgeovi W. Bushovi oveľa viac váha s ďalšou vojnou na Blízkom východe, a tak sa Bolton možno snažil vyprovokovať Irán k prvotnému úderu.

"Tonkinský incident nás dostal do jednej vojny. Dostane nás incident v Perzskom zálive do ďalšej?" kladie otázku historik. Konštatuje, že v prípade KĽDR Bolton pôsobí ako užitočná hrádza proti Trumpovej túžbe získať za každú cenu Nobelovu cenu mieru, avšak v prípade Iránu sa prezidentov poradca snaží rozpútať nákladný konflikt, ktorý by pohltil celý Blízky východ.