Trump priostril v útokoch na Čínu
09 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký prezident Donald Trump zdvojnásobil svoju hrozbu, že je pripravený zvýšiť dovozné clá na čínsky tovar. Čína vyhlásila, že je pripravená reagovať odvetnými opatreniami.


Trump v stredu vystúpil na verejnom zhromaždení v štáte Florida a pokračoval vo svojej ďalšej ohnivej tiráde proti Číne. Trump ju obviňuje z nedodržiavania dočasnej obchodnej dohody, čo podľa neho údajne zasiahlo USA.


„Porušili dohodu. Toto nemôžu robiť. Takže budú platiť. Ak to neurobíme, prídeme o viac ako 100 miliárd dolárov ročne,“ povedal Trump s odkazom na zvyšovanie ciel uvalenách na čínsky tovar, ktorý má vstúpiť do platnosti v piatok o polnoci. Úrad amerického obchodného zástupcu Bieleho domu už oznámil, že clá na čínsky tovar v hodnote 200 miliárd dolárov sa zvýšia z 10% na 25%. 


Opatrenie bude mať vplyv na dovoz technických zariadení, ako sú vysávače, počítačové modemy a smerovače, ako aj nábytok, osvetlenie a stavebné materiály. 


Pozoruhodné je načasovanie tohto výstupu, ktorý prilieva olej do ohňa už aj tak dosť horúcej obchodnej vojny medzi Pekingom a Washingtonom. Načasovanie totiž prichádza tesne pred návštevou čínskej delegácie vo Washingtone, ktorej cieľom je pokúsiť sa počas dvoch dní v USA upokojiť napätie a vyriešiť rozdiely v 150 stranovom návrhu finálnej dohody. Čínska delegácia je vedená podpredsedom čínskej vlády Liu Heom.


Trump vo svojom prejave preplnenému davu fanúšikov, spomenul aj pripravovanú návštevu Liua Heoma. „Priletí čínsky podpredseda vlády, je to dobrý chlap, ale porušujú dohodu. To nemôžu robiť. Takže budú platiť, “zopakoval Trump.



Čína vo svojej reakcii uviedla, že je pripravená zaviesť odvetné represívne opatrenia.


"Čínska strana vyjadruje hlboké poľutovanie nad tým, že ak USA zavedú zvýšenie ciel, Čína bude musieť prijať potrebné protiopatrenia," uviedlo čínske ministerstvo obchodu. Práve počas príprav na nové kolo rokovaní medzi americkými a čínskymi obchodnými úradníkmi, Trump ešte viac vystupňoval svoju kritiku Pekingu.


Ešte v stredu Trump spomenul vo svojom tweete lídra prezidentských kandidátov demokratickej strany, Joa Bidena. Podľa Trumpa, Čína nie je veľmi ochotná podpísať túto dohodu a hlavným dôvodom jej pokusu o opätovné prerokovanie podmienok je iba "naivná nádej", že Peking bude čoskoro rokovať s Bidenom "alebo iným z veľmi slabých demokratov“ a „týmto naďalej prichádzajú Spojené štáty o 500 miliárd USD ročne”



Bidenov štáb okamžite reagoval prostredníctvom Kate Bedingfieldovej, bývalej viceprezidentky kampane Baraka Obamu. Tá Trumpa obvinil z toho, že týmto iba trestá „amerických farmárov, majiteľov malých podnikov a spotrebiteľov“, ktorých najviac zasiahne tento tvrdý prístup k Číne.