Staré taktiky nefungujú. "Diplomacia delových člnov" nebude s Iránom fungovať!

Z rozhodnutia Donalda Trumpa vyslať ozbrojené sily do Perzského zálivu je zjavné, že sa Washington nepoučil z iránskej histórie, napísal Handelsblatt.


Ani jediná iránska vláda nebola zvrhnutá v dôsledku vonkajšieho tlaku. Naopak, v tejto dobe sa obyvateľstvo stále viac sústredilo na záležitosti okolo vlády. Publikácia uviedla, že Trumpova akcia by mohla celú situáciu v regióne zhoršiť.

"Diplomacia delových člnov" je konceptom imperialistických časov. Túto politickú situáciu sleduje americký prezident Donald Trump, ktorý poslal lietadlovú loď a niekoľko bombardérov do Perzského zálivu.

To je dôvod prečo chce Washington zmariť plány Iránu na blokádu Hormuzského prielivu, ktorý je kľúčový pre svetový obchod s ropou. Ako uvádzajú noviny, Trump je odhodlaný "presadiť" zmenu v režime islamskej republiky.

Čína: Súd pozastavil pojednávanie v prípade Kanaďana odsúdeného na smrť
Čínsky súd odložil vo štvrtok na neurčito vypočúvanie v prípade odvolania kanadského občana voči rozsudku smrti za svoju údajnú časť na obchodovaní s drogami. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že prípad ešte prehĺbil diplomatickú krízu medzi... Čítať ďalej
09 | 05 | 2019 | tasr


Spojené štáty sa vyhrážali sankciami všetkým odberateľom iránskej ropy a snažili sa ekonomicky vyčerpávať Teherán. Z toho vyplýva, že sa Washington nepoučil z nevydarených akcií Georgea W. Busha, ktorých cieľom bolo zmeniť režim v Iraku.

Ako uviedli noviny, Spojené štáty si nevzali žiadne poučenie z iránskej histórie. Ťažká ekonomická situácia v Iráne pretrváva niekoľko mesiacov, a za týchto podmienok hrá vonkajší tlak iba na ruku Teheránu. Handelsblatt poznamenal, že v takej dobe sa obyvateľstvo vždy zjednotilo okolo vlády.

Na Blízkom východe škody spôsobené Bushom mladším stále pretrvávajú. Islamskí teroristi stále držia krajiny Stredného východu v napätí. Svojím konaním voči Iránu a Izraelu zvyšuje Donald Trump nestabilitu v regióne. Bohužiaľ, koniec takejto bezohľadnej politiky sa neočakáva, dodal Handelsblatt.