MIMORIADNA SPRÁVA: Lietadlová loď USA smeruje k brehom Iránu! Čaká nás ďalší konflikt?
07 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Spojené štáty vysielajú lietadlovú loď "Abraham Lincoln" spolu s ďalšími bombardérmi k Iránskemu pobrežiu, oznámil americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton.


Podľa neho týmto spôsobom Washington vysiela "jasný a nezameniteľný signál iránskemu režimu, že akýkoľvek útok na záujmy Spojených štátov alebo našich spojencov bude odrazený bezohľadnou silou".

"Spojené štáty nehľadajú vojnu s iránskym režimom, ale sme plne pripravení reagovať na akýkoľvek útok... či už prostredníctvom sprostredkovateľov Iránu, zboru islamských revolučných gárd alebo iránskych síl," povedal Bolton.

Tieto slová však znejú značne pokrytecky, pretože práve Washington hľadá akúkoľvek možnosť pre zvrhnutie režimu v Teheráne, či dokonca zámienku pre vojenský útok na islamskú republiku.

Podľa ruských vojenských odborníkov "jediný spôsob, ako sa môže Irán ochrániť pred americkými útokmi, je vytvoriť vrstvený systém protivzdušnej obrany". Teherán už má ruské protilietadlové raketové systémy S-300. Taktiež by Irán mohol zvážiť možnosť nákupu systémov S-400. K priamemu pokrytiu dôležitých objektov a zoskupeniu vojsk môže Irán získať protilietadlové raketové systémy krátkeho doletu Tor-M2.

Lieta v problémoch. Porošenkove zločiny už vyšetruje "zvláštna skupina"
Na Ukrajine a v zahraničí pôsobí "neformálna skupina ľudí", ktorej úlohou je postaviť pred súd súčasného prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka a jeho najbližších spolupracovníkov. Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | Roman Suchý


"Irán by tak mohol dosiahnuť úspech - v prípade americkej agresie, tak ako vo vietname, s využitím všetkých schopností moderného systému protivzdušnej obrany," uviedol Igor Korotčenko. Napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom sa od nástupu Donalda Trumpa neustále zvyšuje.

Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada reagovala na rozhodnutie Spojených štátov vyhlásiť zbor islamských revolučných gárd za teroristickú organizáciu. Irán zas vyhlásil Ústredné veliteľstvo amerických ozbrojených síl za teroristickú organizáciu a samotné Spojené štáty sú "členským štátom - sponzorom terorizmu".