Červené námestie dnes zaplnilo 13 tisíc vojakov a množstvo vojenskej techniky.
07 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Tisíce vojakov, množstvo vojenskej techniky a lietadlá sa dnes prehnali Červeným námestím v Moskve. Rusko sa pripravuje na oslavy Dňa víťazstva v centre Moskvy.


Za osobnej účasti ministra obrany Sergeja Šojguna sa dnes v Moskve konala generálka zajtrajšej prehliadky. Minister na prehliadke po prvý krát vyskúšal úplne nový ruský kabriolet Aurus, ktorý bol špeciálne postavený na účely vojenských prehliadok. Tento rok bude mať svoju premiéru práve na stredajších slávnostiach.




Foto: Sputnik

Viac ako 13.000 pochodujúcich vojakov a 132 vojenských vozidiel sa dnes doslova valilo Červeným námestím. Ako zvyčajne, vojenskú techniku viedol kultový tank z druhej svetovej vojny T-34-85.


https://www.rt.com/russia/458604-russia-vday-parade-rehearsal/video/5cd1931efc7e93785c8b45ba

Za ním však už nasledovala najmodernejšia ruská technika, zahŕňajúca napríklad tank T14 Armata ale aj najrôznejšie vojenské vozidlá, plne osadené rôznou muníciou a najnovšími zbraňovými systémami.




Foto: Sputnik

Na prehliadke nebudú chýbať ani modernizované ikonické tanky T-72, ktoré zostávajú aj naďalej v službe ruských tankových síly.




Foto: Sputnik

Na skúškach sa zúčastnilo aj niekoľko vozidiel ruskej národnej gardy. Medzi stroje, ktoré sú určené pre ťažké policajné a protiteroristické operácie, patria napríklad pancierové vozidlá Ural a iná špeciálna technika, odolná voči mínam a prepadom (MRAP).


https://www.rt.com/russia/458604-russia-vday-parade-rehearsal/video/5cd19358dda4c8c7148b45de

Vzhľadom k tomu, že v Moskve je v súčasnosti priaznivé počasie, prehliadky sa zúčastnia aj vojenské stíhačky, ktoré umocňujú komplexný zážitok z prehliadky. Predstavia sa taktiež simulácie útokov rôznych bojových lietadiel, transporty vrtuľníkov, a dokonca aj exhibícia strategických bombardérov Tu-160 a Tu-95.




Foto: Sputnik

[youtube