Teherán tvrdí, že OPEC „sa pravdepodobne rozpadne.“
06 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je pred rozpadom. Varuje iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zangeneh. Príčinou podľa jeho slov môže byť konanie “niektorých členov kartelu”, ktorí nepodporujú spoločné úsilie organizácie.


"OPEC je ohrozená jednostrannými záujmami niektorých členov a táto organizácia sa pravdepodobne rozpadne” povedal Zangeneh pre energetický portál Shana potom, ako sa stretol s generálnym tajomníkom OPEC Mohammedom Barkindom v Teheráne.

Minister mohol mať na mysli konkrétneho člena OPEC a jedného z popredných svetových producentov ropy, Saudskú Arábiu. Krátko po tom, čo USA oznámili zavedenie sankcií s nulovou toleranciou, Rijád oficiálne vyhlásil, že je pripravený vyplniť medzeru na trhu, ak o to spotrebitelia požiadajú.

Nikto dnes nevie, či Trump hrá so svetom prekombinovaný šach, alebo len Čierneho Petra
27 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Zangeneh dodal, že Teherán je pripravený postaviť sa za svoje záujmy ako člen kartelu a dodal, že „ak chcú niektorí členovia OPEC ohroziť postavenie Iránu, ten bude aj patrične reagovať“.

V piatok 
Ceny ropy klesli, cena Brentu sa pohybuje pod 71,80 USD za barel
Ceny ropy v utorok klesli, keďže trhy predpokladajú, že zvýšená produkcia v USA a štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vykompenzuje väčšiu časť z očakávaného výpadku dodávok iránskej ropy. Američania od mája už nebudú poskytovať... Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | tasr
 globálne benchmarkové ceny ropy na takmer jednomesačné minimá. Stalo sa tak krátko po tom, ako USA oznámili zvýšenie produkcie ropy o takmer 10 miliónov barelov z domácich zásob.

V minulom roku sa členovia OPEC a poprední producenti ropy, pod vedením Ruska, dohodli na znížení produkcie ropy o 1,2 milióna barelov denne, v snahe podporiť trh s ropou. Predpokladalo sa, že dohoda môže byť v prípade potreby predĺžená až do konca roka. Vyplývalo to zo skorších vyjadrení predstaviteľov OPEC. Situáciu v tejto téme bude Hlavný denník sledovať aj naďalej.