M. Lajčák navštívi Čiernu Horu v pozícii úradujúceho predsedu OBSE
06 | 05 | 2019 I tasr

 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák odcestuje vo funkcii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na návštevu Čiernej Hory, kde bude 7. a 8. mája 2019 rokovať s najvyššími čiernohorskými predstaviteľmi, odovzdá bilaterálnu pomoc pre jedno z najstarších gymnázií v meste Pljevlja na severe krajiny a pre jedinú štátnu nemocnicu v Podgorici. 


V hlavnom meste sa tiež stretne so zástupcami mimovládnych organizácii, ktoré sú implementačnými partnermi projektov OBSE v krajine. Minister Lajčák sa stretne v meste Budva aj s ďalšími rezortnými partnermi z krajín západného Balkánu. Na Čiernohorskej univerzite si prevezme čestný doktorát za mimoriadny prínos k rozvoju bilaterálnych slovensko-čiernohorských vzťahov, ako aj praktický príspevok k mediácii a riešeniu konfliktov v krízových situáciách.

Slovensko dlhodobo podporuje reformné procesy a eurointegračné ambície Čiernej Hory. OBSE, ktorej SR v tomto roku predsedá, zohráva v krajine dôležitú úlohu vo viacerých oblastiach - poskytuje technickú pomoc pri budovaní inštitúcií, v legislatívnych procesoch, projektoch zameraných na environmentálnu oblasť, ale aj pri podpore ľudských práv a slobody médií.