Po volebnom fiasku sa ľady pohli. Labouristi a vládni konzervatívci smerujú k dohode o brexite
04 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Britský minister Jeremy Hunt vyjadril optimizmus ohľadom dohody labourtistov a vládnej Konzervatívnej strany o brexite. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Hunt nevidí návrh labouristov o colnej únii ako dlhodobé riešenie, ktoré chcú labouristi ako základ budúcich vzťahov s EÚ. Premiérka Theresa Mayová je optimistická ohľadom skorej zhody s labouristami.


Výsledok štvrtkových miestnych volieb ukázal, že obe britské politické strany utrpeli výrazné straty na úkor menších strán. Rad médií aj politikov interpretovali výsledok volieb v Anglicku a Severnom Írsku ako trest konzervatívcom a labouristom za to, že ani tri roky po referende o brexite sa na ňom nedokázali dohodnúť.

"Máme záblesk nádeje dohody v tejto situácii, keď jadro konzervatívnych aj labouristických voličov chce brexit. Voliči z oboch táborov by boli extrémne nahnevaní na svoju stranu ak nedokážeme brexit uskutočniť do ďalších parlamentných volieb," povedal Hunt. Dodal, že vidí potenciál k dohode.

"Kapitán, kapitán," kričal dav na Bradle. Dankov prejav sa nezaobišiel bez komplikácii
Milana Rastislava Štefánika, otca česko-slovenskej štátnosti, by mrzela spoločenská klíma, ktorá panuje na Slovensku. "Sme natoľko sebeckí, že zabúdame na odkazy našich velikánov," vyhlásil na celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti... Čítať ďalej
04 | 05 | 2019 | TASR, Roman Suchý


Ďalší člen vlády, britský minister zdravotníctva Matt Hancock dnes povedal, že vládnuci konzervatívci musia byť po zlom výsledku vo štvrtkových miestnych voľbách otvorení k dohode s opozičnými labouristami. "Musíme načúvať tomu, čo povedali voliči v týchto miestnych voľbách," povedal Hancock BBC. "Myslím, že by sme mali byť naladení na kompromis," dodal.

Premiérka Mayová v piatok v rozhovore pre televíziu Sky News uviedla, že voliči vo štvrtok vyslali hlavným stranám jasný odkaz a že majú proces o odchode z únie konečne dotiahnuť do konca. Šéf labouristov Jeremy Corbyn po miestnych voľbách pripustil, že za zlým výsledkom môžu byť spory okolo brexitu.