Namiesto Ruska musel britský minister obrany Williamson "držať hubu a odísť"!
03 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Britský minister obrany Gavin Williamson, ktorý požadoval, aby Rusko "zavrelo hubu a odišlo", bol zo svojho postu prepustený za zverejnenie dôverných vládnych informácií.


Napísal to v článku pre The Independent, autor politických fejtónov Tom Peck. Podľa novinára bol bývalý minister nevhodný pre svoje zodpovedné miesto a jeho odchod bol pravdepodobne rád prijatý aj v ozbrojených silách Spojeného kráľovstva.

"Nakoniec nie Rusko, ale Gavin Williamson musel zavrieť hubu a odísť,"uviedol autor politických satirických článkov Tom Peck. V článku pre The Independent sarkasticky komentoval nedávne odvolanie britského ministra obrany, ktorý bol obvinený z vyzradenia rokovania rady národnej bezpečnosti ohľadom čínskej spoločnosti Huawei.

"Ó, Gavin, už nikdy neuvidíme niekoho podobného. Je naozaj zázrak, že sme videli niekoho ako vy. Vždy ste tak rád posielal na Instagram fotografie kontajnerov na odpadky, ktoré ste naplnil cez víkendy, alebo popcornu s mikrovlnnou rúrou, ktorý ste si užili pri sledovaní série "Priatelia". A zrazu bol neočakávane vo vedení piatej najväčšej armády na svete,"poznamenal autor.

Ako sa to stalo? Veľmi jednoducho: Williamson sám presvedčil premiérku Theresa May, aby prepustila Michaela Fallona z funkcie ministra obrany a odporučil sa na túto funkciu, vysvetlil Peck.

"A zvyšok, ako sa hovorí, bol krátky, ale úžasný príbeh. Aký bol vrchol manažérskych zručností Gavina Williamsona? Ľudia povedia, že to bol okamih, kedy po útoku nervovej látky v Salisbury sa minister obrany vydal na pódium a nariadil Rusku, aby "zavrelo hubu a odišlo", "ironicky poznamenal autor článku.

Podľa neho by však bolo nespravodlivé zabudnúť na menej zapamätateľné "incidenty" za účasti bývalého šéfa ministerstva obrany. Napríklad ako hrozil, že pošle lietadlové lode do teritoriálnych vôd Číny len niekoľko dní pred návštevou britského ministra financií v Pekingu. To samozrejme viedlo k okamžitému narušeniu obchodných rokovaní.

Okrem toho na titulnej strane The Times požadoval, aby bol rovnaký minister financií zaradený na čiernu listinu Kráľovského letectva, kým nezaplatí  účty za roky letania. Williamson tiež s Daily Mail zdieľal "úprimný" príbeh, v ktorom celá otvorenosť spočívala v tom, že pred desiatimi rokmi pobozkal kolegu a potom o tom povedal novinárom.

A potom, podľa Pecka, nastala pre Williamsona "hlavná dráma posledných dní". Zoznam tých, ktorí mohli zverejniť informácie zo zasadnutia Národnej bezpečnostnej rady, bol malý. Po objavení mená ministra medzi podozrivými preto hlavnou intrigou nebola otázka: "Kto vyžvatlal dáta?" , Ale: "Kedy bude potvrdené, že to urobil Gavin?"

Potom, čo Williamson nastúpil do úradu, bol vyjadrený názor, že osoba, ktorá chová Tarantulu ako domáce zviera, nie je pre tak dôležitú úlohu príliš vhodná. Ale na jeho obranu možno povedať, že za posledné dva roky urobil dosť, aby zanechal "takmer s ničím neporovnateľné dedičstvo". Aspoň si nikto nepamätá jeho Tarantulu, uviedol ironicky autor článku.

"Pre Gavina Williamsona nebola žiadna spravodajská udalosť málo dôležitá alebo zanedbateľná, aby ponúkol vojenský zásah a riešenia. Armáda je pripravená vyrovnať sa s pouličnou bitkou na nože. Armáda je "pripravená" vyriešiť brexit bez dohody. Armáda je "pripravená" vyberať dane z plechoviek na sýtené nápoje.

Armáda je pripravená predložiť univerzálnu kreditnú kartu a riadiť bezpilotné vozidlá na britských cestách až do konca roka 2021. A teraz je armáda pripravená na nového ministra obrany. Armáda je pripravená, ako si dokážete predstaviť, skákať radosťou, "uviedol humorista.

Súčasne, podľa jeho názoru, je ešte príliš skoro ukončiť príbeh Gavina Williamsona, pretože on sám nechce "zavrieť hubu a odísť". Tento "42-ročný školák" v rozhovore pre Sky News už prisahal na životy svojich detí, že informácie nevyžvanil, ale len jednoducho "vymenil listy".

"Všetko je v jeho politickom živote zlé. Dokonca aj jeho odchod, "uzavrel Tom Peck.