K. Čechová: Odôvodnenia rozhodnutí súdov by mali byť zrozumiteľnejšie
02 | 05 | 2019 I tasr

Odôvodnenia rozhodnutí súdov by mali byť oveľa zrozumiteľnejšie, myslí si uchádzačka o post ústavného sudcu Katarína Čechová. Do funkcie ju navrhla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová a Slovenská advokátska komora. Pred parlamentným ústavnoprávnym výborom sa už predstavili aj Pavol Boroň, Ladislav Duditš a Anton Dulak. Všetci štyria už absolvovali híring aj pred aprílovou voľbou kandidátov v parlamente. 


Čechová opätovne zopakovala, že je absolútne politicky, ekonomicky a spoločensky nezávislá a chce pracovať pre najvzácnejšieho klienta, ktorým je podľa nej štát. "Rozhodnutia by mali byť zrozumiteľné širšiemu okruhu, nielen odborníkom," odpovedala Čechová na otázku otvoreností súdnictva vo vzťahu k verejnosti. Doplnila tiež, že sudca musí dôsledne dbať na to, aby nevyslovil právny názor na právnu otázku, ktorá môže byť v budúcnosti predmetom jeho rozhodovania.

"Dvadsať percent mojej práce za posledné tri, štyri roky, bola pro bono robota pre strany a stránky ktoré si právnu pomoc nemohli dovoliť zaplatiť. Veľmi vnímam, že je tu slabšia strana, je treba jej pomáhať," uviedla Čechová s tým, že vníma nevyhnutnosť poskytovania a pomáhania v právnej pomoci slabšej strane.

"Každý, kto spĺňa isté zákonné predpoklady, sa môže uchádzať o túto kandidatúru, môže byť aj neskôr menovaný. Nikto nesmie byť diskriminovaný, myslím to všeobecne, nielen na člena vlády SR," odpovedal ďalší uchádzač Pavol Boroň na otázku, či môže prezident odmietnuť návrh na vymenovanie členov vlády. Boroň mal odpovedať aj na otázky týkajúce sa postojov súdov k dodržiavaniu ľudských práv. Boroňa na post ústavného sudcu nominoval nezaradený poslanec NR SR Rastislav Holúbek.

Vnímanie nezávislosti súdnictva na Slovensku je opäť veľmi nízke, respondenti sa najviac obávajú politických zásahov do rozhodovania súdov, konštatoval ďalší uchádzač o funkciu sudcu Ústavného súdu SR Ladislav Duditš. Otázkou podľa neho je, či majú respondenti dostatok informácií o tejto problematike.

Duditša do funkcie navrhli Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Notárska komora SR a Slovenská komora exekútorov. Pred výborom sa zároveň predstavil aj Anton Dulak, ktorý mal odpovedať na otázky týkajúce sa jeho životných hodnôt, ktorými sa riadi, ako aj na tému ochrany spotrebiteľa. Pripomenul, že na ochranu spotrebiteľa bolo prijatých viacero opatrení, vyzdvihol napríklad opatrenia voči úžere. Dulaka navrhla Notárska komora SR.