EÚ tvrdí, že americké embargo voči Kube je v rozpore s medzinárodným právom.
02 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Úplná implementácia amerického zákona o embargu na Kubu je podľa medzinárodného práva nezákonná. "Plná aktivácia" americkej legislatívy na kompletné embargo voči Kube je "v rozpore s medzinárodným právom”. Embargo voči Kube v celom svojom rozsahu je aj v rozpore s predchádzajúcimi dohodami USA a EÚ, uvádla dnes šéfky európskej diplomacie Frederica Mogheriniová a sľúbila, že Európska únia využije "všetky dostupné opatrenia" na obranu svojich záujmov.


Trumpova administratíva 2. mája 2019 obnovila desaťročia nefunkčnú Hlavu III., zákona z roku 1996, ktorý upravuje embargo na zahraničný obchod s Kubou. Táto sporná americká legislatíva je tiež známa ako Helms-Burtonov zákon. Sporné ustanovenie tohto zákona umožňuje občanom USA žalovať zahraničné spoločnosti profitujúce z nehnuteľností, ktoré Kuba skonfiškovala alebo znárodnila po revolúcii v roku 1959.


Úradníci EÚ sa obávajú, že tento krok Bieleho domu negatívne zasiahne najmä európske firmy. Minulý mesiac Mogheriniová a komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmstromová zaslali list americkému ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi, v ktorom varovali USA, že EÚ je pripravená Washington žalovať, ak by jeho konanie poškodilo európsky obchod. Predstavitelia EÚ sa pritom odvolávali na platné medzinárodné dohody Svetovej obchodnej organizácie (WTO).


Šéfka EÚ pre zahraničné veci vo svojom vyhlásení zopakovala, že presadzovanie amerického zákona o embargu voči európskym spoločnostiam „spôsobí zbytočné trenie a podkopáva dôveru a stabilitu v transatlantickom partnerstve“.


Krajiny EÚ už minulý rok začali bojovať proti americkým sankciám, aby ochránili záujmy svojich obchodných spoločností pred nepredvídateľným konaním USA. Stalo sa tak v bezprostrednej reakcii na rozsiahle obmedzenia a sankcie Washingtonu voči Teheránu. Jednotliví predstavitelia v Bruseli, ako aj v Británii, Francúzsku a Nemecku odsúdili tento krok a prisľúbili vtedy vytvoriť mechanizmy na ochranu firiem „zapojených do legitímneho obchodu s Iránom“.


Vzťahy medzi EÚ a Washingtonom sa vyostrili aj po tom, čo Donald Trump zaviedol clá na niektoré európske tovary. USA sa tiež snaží neustále tlačiť na Nemecko, aby zrušilo výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý je spoločným energetickým projektom s Ruskom. Berlín sa voči tomuto tlaku ohradil a vyhlásil, že dohody s Moskvou sú súčasťou európskych záujmov.


 

Nord Stream 2 bude meškať. Môžu za to USA?
Západné štáty oficiálne vyjadrili svoj odpor k projektu tým, že sa boja o záujmy Ukrajiny. Dôvodom môže byť to, že Spojené štáty mienia dodávať svoj kvapalný plyn do Európy, píše francúzsky denník Le Monde. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý