Britský minister obrany Williamson stratil dôveru v dôsledku úniku informácií o Huawei.
02 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Britská premiérka Theresa Mayová odvolala ministra obrany Gavina Williamsona po tom, čo ho označila zodpovedného za únik z Národnej bezpečnostnej rady o zapojení Huawei do budovania britskej siete 5G.


Minulý týždeň Daily Telegraph spôsobil na britskej politickej scéne škandál, keď zverejnil uniknuté informácie zo zasadnutia Národnej bezpečnostnej rady. Počas zasadnutia sa ministri dohodli, že čínsky telekomunikačný gigant Huawei bude aj naďalej spolupracovať pri rozvoji britskej 5G siete, avšak v obmedzenom rozsahu.


Hlavný denník o tom informoval v pondelok:


Mayová nepodľahne tlaku USA a povolí Huawei
Čínsky veľvyslanec vyzval Veľkú Britániu, aby nepodliehala vonkajším záujmom USA. Spojené štáty vyvíjajú sústredený nátlak na Huawei, ktorých obviňujú zo špionáže a naliehajú na zastavenie kontraktov Británie s čínskym technologickým gigantom. Ten... Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

Krátko po incidente sa začalo formálne vyšetrovanie úniku dôverných informácií, vedené tajomníkom kabinetu Sirom Markom Sedwillom. Vyšetrovanie prinieslo podľa Mayovej „presvedčivé dôkazy“, ktoré naznačujú, že Williamson bol v konečnom dôsledku zodpovedný za zverejnenie dokumentu, podpísaného premiérkou a uverejneného cez sociálne médiá zástupcom politického redaktora Timesom Samoom Coatesom.


Mayová vníma zdráhanie svojho ministra obrany pri spolupráci na vyšetrovaní ako “neštandardné”. Dodala zároveň, že v neho stratila dôveru a požiadala ho, aby opustil vládu. Zároveň poďakovala Williamsonovi za jeho „širší prínos“ vláde.


Downing Street potvrdila odvolanie Williamsona kvôli strate dôvery a dodáva, že sa stratila aj dôvera v jeho “schopnosť slúžiť” súčasnej vláde. Williamsona na poste ministra obrany nahradila Penny Mordauntová, ktorá predtým pôsobila ako ministerka pre medzinárodný rozvoj v Mayovej vláde. Jej vymenovanie už schválila aj kráľovná.



Williamson bol ministrom obrany od roku 2017. Podľa BBC aj naďalej popiera, že stojí za únikom informácií.