Maduro potlačil prvú fázu pokusu o prevrat. Guaidó sa snaží o reparát.
02 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Venezuelský prezident Nicolas Maduro počas osláv 1.Mája oznámil, že tento víkend usporiada „deň dialógu“ v snahe opraviť niektoré chyby, ktoré urobila jeho vláda.



Prezident obvinil amerikou presadzovaného samoprezidenta Juana Guaida z pokusu o rozpútanie občianskej vojny vo Venezuele.


"Venezuelskí vodcovia prevratu nielen klamali vám, ale aj sami boli oklamaní americkými imperialistamii, ktorí verejne šírili dezinformácie a vyhlasovali, že utekám z krajiny," povedal Maduro s poukázaním na účelové dezinformácie Washingtonu, že sa chystá utiecť na Kubu.


"Čo by nasledovalo, keby sme uverili týmto rozvracačom? Masaker medzi Venezuelčanmi. Zabíjali by sme samých seba a Washington by to oslavoval.” povedal.


Ak si chce samozvaný “dočasný prezident” Guaidó naozaj sadnúť do paláca Miraflores, všetko čo musí urobiť, je vyhrať voľby, povedal Maduro.


Vyzval svojich prívržencov, aby predložili návrhy na "opravu chýb", ktoré urobila jeho vláda, a na riešenie sankcií zo strany USA.


"Chystáme sa na veľký deň zmeny, deň nápravy, deň revolučnej obnovy. Spolieham sa na vás!" povedal Maduro pred davmi venezuelčanov.


Maduro počas svojho vystúpenia vyzval všetkých obyvateľov, aby sa nenechali „zlomiť“  falošnými sľubmi a “iba pokračovali” v naplnení spoločnej revolučnej ideológie, ktorú prezident obhajuje. "Nikdy nezradím Venezuelu! Nikdy sa nevzdám imperialistom!” vyhlásil.



Na druhej strane Guaidó oznámil prostredníctvom svojho Tweeteru, že štrajk zamestnancov verejného sektora začne vo štvrtok ako „posledná fáza operácie “Oslobodenie.” "Verejní zamestnanci sa pripoja. Podporíme ich v rozsiahlych štrajkoch, ktoré sa začnú zajtra a prerastú až do generálneho štrajku . “



Museli by ste mať moc, aby ste mohli zavolávať štrajk,“ poznamenal na jeho účet vodca Národného ústavného zhromaždenia Diosdado Cabello.


Rozptýlené demonštrácie a zrážky medzi opozičnými prívržencami a políciou pokračovali v Caracase aj v stredu, ale s oveľa menšou intenzitou ako počas utorkového pokusu o prevrat.



Guaidó presviedčal armádu chopiť sa moci a jeho stúpenci vyšli do ulíc, kde vyvolali stret s políciou. Operácia "Liberty"  však vyhasol počas niekoľkých hodín a Guaidóov poradca Leopoldo López požiadať o azyl na veľvyslanectve Čile. Asi dve desiatky členov venezuelskej armády, ktoré podporilili pokus o prevrat utiekli na veľvyslanectvo Brazílie.