Štyri medzinárodné médiá spustili nový kanál na YouTube v turečtine
29 | 04 | 2019 I tasr

Štyri medzinárodné médiá spustili v pondelok nový kanál v tureckom jazyku na serveri YouTube. Jeho názov +90 je zároveň i telefónnou predvoľbou pre Turecko, informovala agentúra DPA.


Deutsche Welle (DW), France24, Voice of America a BBC plánujú poskytovať občanom Turecka, ako i turecky hovoriacim ľuďom na celom svete správy na najrozmanitejšie spoločensko-politické témy.

Nezávislý obsah bude koordinovať televízna a rozhlasová stanica Deutsche Welle sídliaca v Berlíne. Každý týždeň majú pribudnúť tri nové videá.

Momentálne je už na novom youtubovom kanáli zverejnených desať videí. Venujú sa nezamestnanosti tureckých absolventov univerzít, kríze v stavebnom priemysle či rastúcemu záujmu o tradičný tanec zeybek, ktorý vyvolali populárne turecké seriály.

"Všetci sme si všimli nedostatok komunikácie medzi Tureckom a našimi krajinami. Populizmus a nacionalizmus sú v Turecku v popredí a ohrozujú slobodu tlače," povedal pre DPA riaditeľ Deutsche Welle Peter Limbourg. Dodal, že kanál +90 bude miestom pre nezávislé spravodajstvo a diskusiu.

Na dvojročnú podporu tohto projektu vyčlenil nemecký Spolkový snem pre DW sumu päť miliónov eur.

Turecko od roku 2016, keď sa časť armády pokúsila o štátny prevrat, uväznilo desiatky novinárov a zrušilo niekoľko mediálnych spoločností.

V minulosti zaznamenali YouTube ako i sociálna sieť Twitter v Turecku výrazné obmedzenia. Väčšina televíznych staníc a novín je blízkych prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a jeho islamistickej a konzervatívnej vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).