Spojeným štátom hrozí na Kube a vo Venezuele scenár ako v Sýrii
29 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Zvrhnutie prezidenta Nicholasa Madura by bolo úspechom vlády Donalda Trumpa, ktorý by ho mohol následne používať počas svojej prezidentskej kampane. Ruská podpora venezuelského vodcu by však mohla zmariť Trumpove plány. Uviedol to vo svojom článku Walter Russell Mead, novinár Wall Street Journal.


Trump sa podľa novinára domnieva, že všetky vlády, ktoré na Západnej pologuli "nemá rád", podporujú venezuelský režim. Ďalším krokom Spojených štátov v procese "zvrhnutia" Madura je vyvíjanie tlaku na Kubu, ktorá podľa Spojených štátov poskytuje podporu venezuelskému vodcovi.

Bývalý americký prezident Barack Obama sa snažil zlepšiť vzťahy s Kubou v nádeji, že by tým donútili Havanu, aby sa od Venezuely odvrátila. Tieto plány však zlyhali. "Venezuela nahradila Sovietsky zväz Kubou ako zdroj dotácií," poznamenal novinár. Spojené štáty sa s Havanou neboli schopné vysporiadať už niekoľko desaťročí a tento úspech by výrazne zvýšil Trumpové hodnotenie v predvečer volieb.

Dodal, že po páde venezuelskej ekonomiky môže nasledovať katastrofa režimu na Kube. S takýmto vývojom Trump získa "historickú šancu". Russell Mead tvrdí, že Rusko neumožní Spojeným štátom tak ľahko vyvíjať tlak na Venezuelu a Kubu, pričom sa môže opakovať "Sýrsky scenár". Snaha amerického prezidenta zvrhnúť Madura dokazuje mimoriadny význam tejto otázky pre Trumpa.

Súčasne sa tento impulz môže premeniť v obrovský neúspech, keďže Venezuela a Kuba budú pravdepodobne podporované Ruskom a Čínou. Okrem toho Kanada a európski partneri Spojených štátov už odsúdili exteritoriálne sankcie USA voči Iránu. Na záver Mead uviedol, že 60 rokov po nástupe Fidela Castra sa Havana opäť stáva centrom globálnej politickej krízy a dôsledky tohto konfliktu sú mimoriadne nepredvídateľné, najmä vďaka obrovskému úsiliu svetových mocností.

Avengers trhá rekordy. Novinka Endgame pokorila miliardovú hranicu za prvý víkend
Nový film Avengers Endgame od štúdia Marvel má za sebou rekordný premiérový víkend. Päť dní mu stačilo na to, aby v pokladniach kín utŕžil viac ako 1,2 miliardy dolárov, čo sa ešte žiadnemu inému filmu doteraz nepodarilo. Minuloročný diel Infinity... Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Minister zahraničia Mike Pompeo v stredu oznámil, že od 2. mája nebudú Spojené štáty predlžovať výnimky zákona, ktoré stanovujú možnosť podania žaloby proti Kube a zahraničným spoločnostiam v súvislosti s majetkom, ktorý bol zhabaný občanom Spojených štátov po revolúcii.

V roku 1996 bol v USA prijatý zákon, ktorý stanovuje rozšírenie hospodárskych sankcií nielen na Kubu, ale aj pre zahraničné spoločnosti, ktoré s ňou spolupracujú. To sa týka hlavne vyťažovania majetku, ktorý bol zaistený orgánmi ostrova. Ten predtým patril občanom USA alebo Kubáncom, ktorí neskôr získali americké občianstvo po revolúcii v roku 1959.

21. januára vo Venezuele začali masové protesty proti súčasnému prezidentovi Madurovi, krátko po zložení prísahy prezidenta. Po začatí nepokojov sa hovorca opozičného parlamentu Juan Guaidó vyhlásil za dočasnú hlavu štátu. Rad západných krajín, vedených Spojenými štátmi, Guaidóa uznal. Maduro ho následne nazval bábkou Spojených štátov.

Rusko, Čína a rad ďalších krajín podporili Madura a vyhlásili ho za legitímneho prezidenta Venezuely. Moskva nazvala "prezidentský status" Guaidóa slovom "neexistujúci" .