Avengers trhá rekordy. Novinka Endgame pokorila miliardovú hranicu za prvý víkend
29 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Nový film Avengers Endgame od štúdia Marvel má za sebou rekordný premiérový víkend. Päť dní mu stačilo na to, aby v pokladniach kín utŕžil viac ako 1,2 miliardy dolárov, čo sa ešte žiadnemu inému filmu doteraz nepodarilo. Minuloročný diel Infinity War ohlásil zisk prvej miliardy až po 11 dňoch, Informoval o tom web CNBC.


V amerických kinách vyniesol Avengers Endgame svojim tvorcom rekordných 354 miliónov dolárov, čo je zhruba o sto miliónov viac ako snímky Star Wars: Sila sa prebúdza či Avengers: Infinity War. Analytici pritom očakávali, že Endgame v Amerike za premiéru získa 260 až 285 miliónov dolárov.

Aj na mimoamerických trhoch sa prepisovali historické tabuľky marvelovskéj Infinity ságy, kde tržby dosiahli 859 miliónov dolárov. To je viac ako dvojnásobok oproti doterajšiemu rekordnému trháku Rýchlo a zbesilo 8. Veľkou mierou sa na finančnom úspechu Endgame podieľala Čína, ktorá je druhým najväčším filmovým trhom na svete. Film po celom svete premieta 4662 kín.

Len za prvých päť dní v kinách získal Endgame viac tržieb než najúspešnejší tohtoročný film Captain Marvel, ktorý je od rovnakého štúdia. Celkovo tak majú tohtoročné filmy od Marvelu na konte cez dve miliardy dolárov a táto suma bude rýchlo stúpať. Po prvých úspechoch je zrejme, že Endgame môže zosadiť Avatara z pozície finančne najúspešnejšieho filmu vôbec.

MIMORIADNA SPRÁVA: Najvyšší súd rozhodol o osude ĽSNS, stranu nerozpustil
Najvyšší súd rozhodol o tom, že stanovy, program a činnosť Ľudovej strany Naše Slovensko "nie sú v rozpore s demokratickým zriadením, ústavou a zákonmi". Informáciu priniesol Denník N. Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | Roman Suchý, TASR


"Kevin Feige (šéf štúdia Marvel) naďalej mení predstavy o tom, čo je vo filmovej brandži možné, a to vo vytváraní príbehu a taktiež v pokladniach kín," uviedol k úspechu filmu podľa webu CNBC Alan Horn, predseda správnej rady štúdia Walt Disney, ktoré v roku 2009 kúpilo Marvel za štyri miliardy dolárov.

Filmoví experti dlhodobo upozorňujú, že bude zaujímavé sledovať, ako si povedie Marvel po konci ságy Infinity. Mnohým hercom totiž končia zmluvy a svoje ikonické role po Endgame pravdepodobne opustia. Štúdio tak príde napríklad o Chrisa Evansa, ktorý stvárňuje Kapitána Ameriku, alebo Iron Mana Roberta Downeyho Jr., ktorý hral hneď v piatich miliardových hitoch štúdia a je jeho najväčšou istotou.

Sága Infinity sa skladá z troch fáz, ktoré celkovo obsahujú dvadsaťdva filmov. V roku 2008 ju odštartoval film Iron Man. Medzi prvu dvadsiatku najlepšie zarábajúcich filmov v histórií má Marvel hneď sedem zástupcov, Endgame sa medzi nich dostal po prvých piatich dňoch premietania.